Wykonanie

Mój ukochany dodatek do zdrowego, pożywnego śniadania - domowa granola :) Zrobiona z
płatków owsianych i ulubionych
orzechów,
ziaren słonecznika, pestek dyni i
suszonej żurawiny. Z dodatkiem
miodu,
soku owocowego i
oleju kokosowego. Wystarczy przygotować ją wcześniej i przechowywać w np. szklanym pojemniczku, aby móc każdego ranka cieszyć się jej wspaniałym smakiem :)Możecie zrobić ją z Waszych ulubionych
bakalii i za każdym razem może być inna. W wersji bogatszej - z różnymi
orzechami, w bardziej ekonomicznej, ale równie pysznej - z ziarnami, np.
słonecznika czy
sezamu, wiórkami kokosowymi czy
pestkami dyni. Oprócz
suszonej żurawiny czy
rodzynek warto dodać
suszone morele czy
śliwki.Taka domowa granola to naprawdę dobry sposób na oczyszczenie spiżarki z zalegających resztek
bakalii :) Możliwości są nieograniczone:)SKŁADNIKI:2 szklanki
płatków owsianych1 szklanka mieszanych
orzechów i ziaren (np.
nerkowca, włoskich, laskowych,
migdałów,
słonecznika łuskanego,
sezamu,
pestki dyni)3/4 szklanki
suszonych owoców (np.
żurawiny,
rodzynek)1/3 szklanki wiórek
kokosowych (opcjonalnie)0,5 szklanki świeżego
soku jabłkowego lub
pomarańczowego1/4 szklanki
oleju kokosowego (lub rzepakowego)0,5 szklanki
miodu (albo np.
syropy z agawy,
syropu klonowego)WYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C.Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.Wszystkie składniki suche wymieszaj dokładnie w misce (większe
orzechy możesz, jeśli chcesz, drobniej posiekać). Dodaj
olej,
miód, wlej sok i porządnie wymieszaj całość.Wyłóż masę równomiernie na blachę, wyrównaj wierzch i piecz przez około 30 minut do zezłocenia, co 10 minut zamieszaj masę na blasze, żeby równomiernie się opiekła.Po upieczeniu granolę pokrusz na drobniejsze kawałki i ostudzoną przechowuj w szczelnym pojemniku lub słoiku. Granola świetnie smakuje nie tylko z
jogurtem czy
mlekiem, również jest świetnym
dodatkiem do deserów. Gotowe! Smacznego!

