Wykonanie
Bardzo prosty i szybki przepis do wykonania, jednak należy odczekać parę godzin zanim masa owsiana zwiąże się w lodówce. Polecam zrobić je rano - przed pracą, a wieczorem w ciągu 15 min cieszyć się pysznymi i zdrowymi
ciasteczkami lub zupełnie na odwrót nocą, a o poranku
mieć niezłą dawkę błonnika. Kolejny raz dowód na to że w prostocie siła.Polecam:)

Składniki:2 szklanki
płatków owsianych górskich (ja dałam po szklance pszennych i żytnich)1/2 szklanki
brązowego cukru1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki drobno posiekanych
orzechów (ja dałam włoskie i
słonecznik) - można też dodać
rodzynki,
kokos,
żurawinę1
jajko2 łyżki skórki z
pomarańczyszczypta
soliPrzygotowanie:1.
Płatki owsiane,
cukier,
olej,
jajko,
sól,
orzechy, skórkę z
pomarańczy mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z funkcją grzania góra-dół3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i wykładamy na nią kulki owsiane średniej wielkości w odstępach ok 4cm. Pieczemy ok 15 min aż zrobią się złote. Studzimy.
Ciasteczka te są z rodzaju tych trochę twardszych.
Płatki mogą się trochę sypać przy formowaniu jednak należy je trochę powgniatać dłońmi. W piekarniku i tak się wszystko ze sobą ładnie zespoi.



Smacznego:)