ßßß
Składniki:2 szklanki płatków owsianych górskich (ja dałam po szklance pszennych i żytnich)1/2 szklanki brązowego cukru1/2 szklanki oleju1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów (ja dałam włoskie i słonecznik) - można też dodać rodzynki, kokos, żurawinę1 jajko2 łyżki skórki z pomarańczyszczypta soliPrzygotowanie:1. Płatki owsiane, cukier, olej, jajko, sól, orzechy, skórkę z pomarańczy mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z funkcją grzania góra-dół3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i wykładamy na nią kulki owsiane średniej wielkości w odstępach ok 4cm. Pieczemy ok 15 min aż zrobią się złote. Studzimy.Ciasteczka te są z rodzaju tych trochę twardszych. Płatki mogą się trochę sypać przy formowaniu jednak należy je trochę powgniatać dłońmi. W piekarniku i tak się wszystko ze sobą ładnie zespoi.

Smacznego:)