Wykonanie

Wyśmienite śniadanie, które możecie przygotować na co dzień lub w leniwy weekendowy poranek albo nawet w okresie Wielkanocnym :)
Jajko gotowane w koszulce, z kremowym, płynnym
żółtkiem, podane na opieczonej grzance z plastrem chrupiącej
szynki lub
bekonu, a wszystko polane genialnym
sosem holenderskim na bazie
żółtek, klarownego
masła i
soku z cytryny. Dodatkowo urozmaicam całość odrobiną
rukoli,
świeżego szpinaku,
bazylii lub innego zielonego dodatku. Jest to przepyszne śniadanie, które musicie koniecznie spróbować, jeśli nie
mieliście jeszcze okazji rozkoszować się tymi
smakami :)
Sos holenderski możecie wykorzystać również do wielu innych dań, wspaniale komponuje się on z gotowanymi warzywami (np.
szparagami), z
rybami, (np.
łososiem) czy różnego rodzaju grzankami. Ja jestem w nim od lat zakochana po uszy i najczęściej robię go właśnie do
jajek :)SKŁADNIKI (na 2 porcje):2 duże
jajka1 łyżka
octu1 świeża
bułka2 plastry
szynki (dałam szwarcwaldzką) lub
bekonu1 garść
roszponki,
świeżego szpinaku lub
bazyliiodrobina
masła do posmarowania
bułkiSKŁADNIKI NA
SOS HOLENDERSKI:3
żółtka (w temperaturze pokojowej)2 łyżeczki
soku z cytryny1 łyżka zimnej
wody125 g
masłasól i
biały pieprz do smaku (opcjonalnie
pieprz cayenne)WYKONANIE:
Bułkę posmaruj
masłem i opiecz z dwóch stron na patelni. Przesmaż również lekko
szynkę lub
bekon.
SOS HOLENDERSKI:W malutkim garnuszku roztop pokrojone w kosteczkę
masło i zdejmij warstwę piany, która się wytworzy na jego powierzchni, po to aby
masło stało się klarowne. Następnie przelej je do osobnej miseczki, uważając, aby nie wlać
mlecznych resztek, które zgromadziły się na dnie garnuszka.
Żółtka ubij z
sokiem z cytryny i zimną
wodą trzepaczką na gęsty, gładki sos. Najlepiej zrób to nad kąpielą
wodną: w garnku zagotuj niewielką ilość
wody i umieść na nim miskę z
żółtkami (
woda w garnku nie może dotykać dna miski). Energicznie mieszaj masę trzepaczką przez kilka minut, aż stanie się jaśniejsza i puszysta. Następnie zdejmij miseczkę z garnka i po kropelce zacznij wlewać bardzo ciepłe
masło, cały czas dokładnie mieszając trzepaczką, a następnie wlewaj je już dalej cieniutką strużką. Sos ma być gładki i aksamitny. Na koniec dodaj
sól i
pieprz do smaku.Uwaga! Jeśli z jakiegoś powodu sos by Ci się jednak zważył, możesz go łatwo uratować, dodając trochę lodowatej
wody do sosu i energicznie mieszając. Sos powinien być znowu gładki.
JAJKA:W garnuszku zagotuj
wodę z
octem. Do miseczek wbij osobno po jednym
jajku. Łyżką zamieszaj mocno wrzącą
wodę, aby powstał wir, w którego środek wlej ostrożnie
jajko (drugie ugotujesz osobno). Gotuj
jajko około 2 minuty, po czym wyjmij delikatnie łyżką cedzakową i ułóż na
bułce z
zieleniną i
szynką. Polej
sosem holenderskim. Gotowe! Smacznego!

