Wykonanie
Na to śniadanie trzeba poświęcić trochę czasu. Jednak jak już zrobisz i będziesz się wgryzał w chrupiącą
bułkę, rozpływające się
żółtko i kremowy
sos holenderski... mmm...Obłęd!Wspólnymi siłami zrobiłyśmy pierwszy raz
sos holenderski! W siostrach jest moc. ;)Jak robiłyśmy zdjęcia to nie mogłyśmy się powstrzymać od zjedzenia, takie byłyśmy głodne.Polecamy na niedzielne, wspólne śniadania. Warto zrobić.Do dzieła!Najlepiej zacząć przygotowania ŚNIADANIA MISTRZÓW od
sosu holenderskiego, później przesmażyć
szynkę, podgrzać
bułkę w piekarniku, a na sam koniec zrobić
jajka w koszulce.Przepis na sos zaczerpnęłyśmy z książki "gotuj z Julią" Julii
Child, tylko lekko zmodyfikowany.Przepis na
sos holenderski:(starczy przynajmniej na 3 lub 4 porcję)Składniki:3
żółtkasól2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki schłodzonego
masła200 g roztopionego
masłapieprz białyPrzygotowanie:Ubić
żółtka w misce - około 1 min.Dodajemy
sól i dalej chwilę ubijamy.Stawiamy miskę nad lekko gotującą się
wodą i dalej ubijamy. Dodajemy
sok z cytryny, a później 1 łyżkę schłodzonego
masła - cały czas ubijając.Dodajemy następną łyżkę schłodzonego
masła.Następnie partiami dodajemy stopionego, ciepłego
masła. Najlepiej łyżkami dodawać.Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę
wody. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Zdejmujemy z garnka, odstawiamy i przykrywamy.Kroimy
szynkę w plasterki. Przesmażamy na patelni i odkładamy na talerz pod przykryciem
Bułkę przekrajamy na pół wkładamy do piekarnika nastawionego do 100 stopni na parę minut.Zaczynamy robić
jajka!
Jajka w koszulce:Składniki:2
jajka1 łyżka
octu winnegoNalać do szerokiego garnka
wodę, ale nie dużo, z jedną łyżką
octu winnego.Zagotować
wodę.Rozbić
jajko do szklanki. Gdy
woda się zagotuje , zrobić łyżką wir, a
potem wlać
jajko.Gotujemy
jajko na małym ogniu. Gotujemy przez około 3 minuty.Wykładamy
jajka łyżką cedzakową i przekładamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar
wody.Na talerzu kładziemy połówki
bułek, smarujemy
masłem, kładziemy plasterki
szynki,
jajko w koszulce i polewamy
sosem holenderskim .
Smacznego! :)