Wykonanie
Doskonały sos
maślano-jajeczny. Doskonały sam w sobie, jak również jest bazą do innych
sosów. Idealny na przykład do
szparagów, czy
jajek. Postanowiliśmy zrobić z tego osobny wpis, bo pewnie będziemy czasami przygotowywać potrawy z tym sosem (już dwie oczekują). I już tylko link do tego przepisu będziemy zamieszczać :)2
żółtka50 g
masła1 łyżka
soku z cytrynysól,
biały pieprzŻółtka muszą
mieć temperaturę pokojową, nie mogą być zimne. Ukręcamy je mikserem z
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem na puszystą kremową masę. Możemy też (a nawet lepiej tak zrobić) ubić
żółtka na parze/w kąpieli
wodnej.
Masło rozpuszczamy w rondelku i gorące bardzo powoli wlewamy do
żółtek. Cały czas miksujemy. Po dolaniu całego
masła miksujemy jeszcze przez chwilę.Na zdjęciu jest sos zrobiony z podwójnej porcji składników.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)