Wykonanie
Sos holenderski to klasyk nad klasykami i podstawa innych świetnych
sosów.Nie należy sie go bać , bardzo łatwo jest go zmajstrować :)Sezon na świeże warzywa i
szparagi w pełni, a on doskonale dopełni ich smak.Zachęcam!

składniki2
żółtka3/4 kostki
masłasok z cytryny - 1/2 łyżeczki
sólpieprz - powinien być białyPrzygotowanie.
Jajka wyłóżcie z lodówki odpowiednio wcześniej, ponieważ dobrze jeśli są w temperaturze pokojowej.Rozpuście
masło.I teraz wszystko zalezy od Was, możecie
żółtka ubijać na parze lub nie.Jeśli w temperaturze pokojowej :sparzcie wrzątkiem
jajka, oddzielcie
żółtka. Ubijcie
żółtka na pianę, dodajcie
masło dalej ubijając, dodajcie sół,
pieprz,
cytrynę. Ubijajcie jeszcze chwilę i gotowe.Jeśli ubijacie na parze:zagrzejcie w garnku
wodę, postawcie na niego miskę, wbijcie
żółtka i ubijajcie dalej jak napisałam wyżej.Sos powinien być gęsty.
Bona Apetita!