ßßß Cookit - przepis na Grillowane szparagi podane z sosem holenderskim, jajkiem sadzonym i grzankami

Grillowane szparagi podane z sosem holenderskim, jajkiem sadzonym i grzankami

nazwa

Wykonanie

Pyszne te szparagi... oj pyszne... a ten sos holenderski... wspaniały!! Po dodaniu grzanek oraz jajka sadzonego - rzec można "niebo w gębie" :) :) Niestety danie w uwagi na dużą ilość żółtek, mocno kaloryczne.
SKŁADNIKI na 2 porcje:
pęczek zielonych szparagów
odrobina oliwy do smażenia/grillowania
kajzerka
2 jajka
sos holenderski : przepis tu: Sos holenderski; przepis z: Kwestia smaku (ja zrobiłam z połowy podanych w oryginalnym przepisie składników)
2 żółtka
50g dobrego masła
3 łyżki soku z cytryny
biały pieprz
sól
Zagotować wodę w wysokim garnku. Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów i wrzucić do wrzątku. Gotować około 2 minuty. Odcedzić i wystudzić.
Na patelni lub patelni grillowej rozgrzać odrobinę oliwy i ułożyć szparagi. Smażyć/ grillować około 4-5 minut.
W tym czasie przygotować również grzanki jajeczne: roztrzepać jajko i obtoczyć w nim kromki bułki. Następnie usmażyć na patelni (ja smażyłam razem ze szparagami) na rumiano z obu stron. Na koniec usmażyć jajko sadzone.
Szparagi podać polane obficie przygotowanym wcześniej sosem holenderskim, grzankami i jajkiem sadzonym.
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2014/05/grillowane-szparagi-podane-z-sosem.html