Wykonanie
Share the post "Konkurs! Bułeczki wielkanocne i 2 piekarniki do wygrania!"Święta to taki magiczny czas, kiedy można spędzić czas w miłej atmosferze z rodziną i przyjaciółmi, najlepiej przy suto zastawionych stołach pełnych świątecznych pyszności. Zazwyczaj w tym okresie królują na nim wszelkiego rodzaju babki, mazurki i serniki, a ja proponuję bardzo popularne na zachodzie puszyste bułeczki
drożdżowe z
jabłkiem,
rodzynkami, kandyzowaną
skórką pomarańczową i glazurą z
konfitury morelowej, doskonałe nie tylko na święta! Najlepsze są takie jeszcze gorące, prosto z piekarnika, z
kremem czekoladowym lub ulubioną
konfiturą, koniecznie podane z dobrą
kawą. Gdy już chwilę poleżą, wystarczy odgrzać je w piekarniku, mikrofalówce lub w tosterze i ponownie staną się cudownie puszyste:)
Nie ma wątpliwości, że pyszności przygotowane w domu są znacznie smaczniejsze, a już na pewno znacznie zdrowsze. Ich wygląd, smak i aromat w niczym nie mogą równać się ciastami czy
pieczywem zakupionym w sklepie. Jednak żeby
mieć pewność, że przygotowane potrawy zawsze wyjdą nam takie jakie powinny, należy używać możliwie najlepszych sprzętów. Kiedyś, jak jeszcze nie pasjonowałam się gotowaniem jak teraz, kupiłam piekarnik tak na prawdę najtańszy, a jedynym kryterium wyboru był kolorPóźniej bardzo żałowałam, ale radziłam sobie jak potrafiłam najlepiej.Teraz stałam się szczęśliwą posiadaczką nowego piekarnika Electrolux z funkcją PlusSteam i dopiero, tak na prawdę, poczułam przyjemność z pieczenia!Poniżej przedstawiam jego najważniejsze zalety:Funkcja PlusSteam wykorzystuje parę, aby nadawać domowym wypiekom wspaniały kolor, lśniącą i bardziej chrupiącą skórkę, a także doskonałą, delikatną konsystencję. Wystarczy odrobina pary, aby osiągnąć zachwycające rezultaty – wyjątkową soczystość wewnątrz potrawy, a na zewnątrz chrupiącą, złotą skórkę.Bardzo przydatna Termosonda zapewnia większą kontrolę nad procesem pieczenia. Wystarczy wybrać odpowiedni stopień wypieczenia, aby termosonda w odpowiedniej chwili zasygnalizowała zakończenie pieczenia i wyłączyła piekarnik.Komora piekarnika pokryta powłoką katalityczną pochłaniającą i utleniającą tłuszcz sprawia, że czyszczenie piekarnika jest bardzo łatwe.Dzięki systemowi UltraFanPlus z dużym wentylatorem i nowym systemem obiegu powietrza Twoje potrawy będą piekły się równomiernie niezależnie od tego, gdzie zostaną umieszczone w piekarniku.Przygotowanie wypieków z funkcją PlusSteam jest dziecinnie proste. Wystarczy wlać 100 ml
wody na dno piekarnika, po czym wybierz funkcję Termoobieg/Plus Steam i ustaw odpowiednią temperaturę.
Następnie naciśnij przycisk funkcji PlusSteam aby wytworzyć parę i wstepnie podgrzać piekarnik przez 5 minut i już można włożyć ciasto aby cieszyć się później wyjątkową puszystością i chrupkością.
Przygotowanie potraw, ciast czy
pieczywa w domu przygotowujemy zazwyczaj dla naszych najbliższych, dlatego też w ich powstanie wkładamy wiele miłości i pasji. Chcemy by rezultaty naszej pracy zachwycały też oczy i podniebienia naszych gości. Dlatego wzięłam też udział w kampanii #BakeForSomeone, której celem jest zainspirowanie kulinarnych pasjonatów do przygotowania świątecznych wypieków dla swoich najbliższych:) Poniżej przedstawiam film inaugurujący kampanię Electrolux.KONKURS!W związku z powyższym przygotowałam przy współpracy z firmą Electrolux konkurs, gdzie do wygrania są aż 2 piekarniki Electrolux PlusSteam model EOA45555OX, dla Ciebie i kogoś bliskiego!Zasady konkursu :Wykonaj własnoręcznie wypiek, może być słodki, wytrawny; w formie ciasta,
ciasteczek, muffinek, bułeczek lub
pieczywa.Opublikuj zdjęcie wykonanego wypieku na swoim prywatnym profilu w serwisie społecznościowym Facebook lub Instagram oraz oznacz na zdjęciu osobę, dla której został przygotowany wypiek – gdy jest ona użytkownikiem serwisu Facebook lub Instagram – bądź w przypadku gdy nie ma tam
konta, wystarczy napisać komu dedykowany jest przygotowany wypiek.Napisz pod zdjęciem krótki opis/wyjaśnienie, z jakiego powodu powstał wypiek właśnie dla tej, konkretnej osoby, dlaczego jest ona dla Ciebie tak wyjątkowa oraz opis przygotowanego wypieku.Zdjęcia wykonanych wypieków wraz z opisami – należy opatrzyć hashtagami: #bakeforsomeone, #Electrolux, #wparzezesmakiem, #bakeforsomeoneKarmelowy.Przy ocenie Prac Konkursowych oceniane będą zarówno zdjęcia wypieków, jak również ich opis oraz uzasadnienie dedykacji dla wybranej osoby.Konkurs trwa od dnia 28.03.2016 r. do dnia 11.04.2016 r .,
wyniki zostaną opublikowane na blogu w ciągu 3 dni roboczych od zakończenia konkursu.Pełny regulamin konkursu znajduje się TUTAJ .
WYNIKI!Dziękuję za wszystkie zgłoszenia, wszystkie były na swój sposób wyjątkowe! Trzeba było jednak wybrać zwycięzcę i została nim @czarnagodzina (nick z Instagrama). Gratuluję!Jury zdecydowało się też na przyznanie nagród pocieszenia w postaci fartuszków z logo BakeForSomeone. Trafią do: Alicji Toczyńska-Kłos (Facebook), @karolinaz_d14 (Instagram) i @les_mirabelles (Instagram).Wszystkich laureatów proszę o przesłanie na adres
[email protected] adresów do wysyłki nagród wraz z tel. dla kuriera.Jeszcze raz gratulacje!Poniżej przedstawiam wyjątkowy przepis na pyszne bułeczki wielkanocne, przygotowane w piekarniku Electrolux z funkcją PlusSteam.
Scroll down for recipe in EnglishBułeczki wielkanocne(15 bułeczek)Składniki:300 ml
mleka50 g
masła500 g
mąki1 łyżeczka
soli75 g drobnego
cukru1 łyżka
oleju7 g
drożdży instant1
jajko, rozbełtane75 g
rodzynek50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej, posiekanejskórka starta z 1
pomarańczy1
jabłko, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w drobną kostkę1 łyżeczka mielonego
cynamonu75 g
mąki pszennej do przygotowania krzyżyka, plus trochę do podsypywania3 łyżki
dżemu morelowego do glazuryPrzygotowanie:Podgrzej
mleko z
masłem w mikrofalówce przez 30 sekund, po czym odstaw do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe.W misce miksera umieść
jajko,
mąkę,
sól,
cukier i
drożdże i miksuj na na niskich obrotach końcówką w kształcie haka, dodając po trochu
mleko z
masłem, aż do otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta. Gdy będzie zbyt wilgotne i lepiące dodaj więcej
mąki.Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj czystym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, lub do podwojenia objętości.Po tym czasie wsyp do miski
rodzynki, kandyzowaną skórkę, startą skórkę z
pomarańczy,
jabłko i
cynamon i zagnieć ciasto, tak by wszystkie dodatki jednolicie się w nim rozłożyły. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 1 kolejną godzinę więcej, lub aż ciasto podwoi swoją objętość.Przełóż ciasto na posypaną
mąką powierzchnię i podziel je na 15 równych kawałków. Uformuj z każdego zgrabną kulkę i ułóż je na blaszkach natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia. Układaj je w pewnej odległości od siebie, gdyż jeszcze urosną. Przykryj bułeczki czystym ręcznikiem i odstaw je na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
6. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 220 oC. W małej miseczce wymieszaj
mąkę z
wodą (dodawaj po łyżce) tak by powstała gęsta pasta. Przełóż ją do szprycy cukierniczej z cienką końcówką i wyciśnij na każdą bułeczką paski układające się w formę krzyżyka. Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez 20 minut, lub do ładnego zarumienienia.
7. Po upieczeniu bułeczek rozgrzej
dżem morelowy i pędzelkiem rozprowadź go równomiernie po gorących jeszcze bułeczkach. Odstaw do ostygnięcia i podawaj.
Smacznego!Bułeczki bardzo smakowały moim najbliższym:)
Recipe in EnglishHot cross buns(15 buns)Share the post "Konkurs! Bułeczki wielkanocne i 2 piekarniki do wygrania!"