Wykonanie
Przedstawiam przepis na racuszki, który Wam obiecałam.Wyszły niespodziewanie smaczne.Zrobiłam je naprędce i nie spodziewałam się takiego finału:)Znikały w oka mgnieniu.Pachnące, mięciutkie i puszyste. Polecam na kolację lub śniadanie.

przepis własny3/4 łyżeczki
drożdży instant2-3 łyżki
cukru (lub innego słodzidła)1/3 szklanki
mleka (może być roślinne)1/3 szklanki
śmietanki (lub
maślanki)ok. 3/4 szklanki
mąki pszennej (lub tyle aby uzyskać gęste ciasto kładzione łyżką)1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
soli2
jajka2 średnie
jabłkaduża garść
rodzynekskórka otarta z
pomarańczyolej do smażenia (niewiele)Przygotowujemy zaczyn
drożdżowy łącząc ciepłe
mleko ze
śmietanką (
maślanką), łyżkę
mąki,
cukier i
drożdże.Łączymy składniki mieszając trzepaczką.Dodajemy do zaczynu
rodzynki aby zmiękły.Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aby
drożdże zaczęły pracować na 10 minut.W tym czasie obieramy
jabłka ze skórki i kroimy na dość płaskie cząstki, skrapiamy odrobiną soku z cytryny/pomarańczy i ścieramy skórkę z
pomarańczy.Do masy drożdżowej wbijamy
żółtka i dodajemy po trochu
mąki aż uzyskamy dość gęstą, konsystencję ciasta. Na koniec ubijamy pianę z
białek i dodajemy do całości, dorzucamy
jabłka ze
skórką pomarańczową. Mieszamy delikatnie.Kładziemy łyżką porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz i smażymy placki na złoto z obu stron.Posypujemy
cukrem pudrem przed podaniem (można pominąć ale ciasto nie jest zbyt słodkie). Smacznego!