Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 2
jajka- 1 szklanka
mleka- 300g
mąki pszennej- 1 łyżka
oleju- 400ml
ciemnego piwa (użyłam Książęcego-Trzy Słody i Róża- www.ksiazece.pl)- 1/2 łyżeczki
soli- 3 łyżki
cukru*na nadzienie- 3
jabłka-
cukier- 1/2 łyżeczki
cynamon- 1/2 szklanki
piwa Książęcego- 1-2 łyżki
masła*dodatkowo- 1
pomarańczaSposób przygotowania:1.
Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę. Na patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy
jabłka i chwilę smażymy, następnie wsypujemy
cukier według uznania (ok. 3 łyżek),
cynamon i smażymy, aż lekko się skarmelizują. Na końcu wlewamy 1/2 szklanki
piwa i dusimy, aż
jabłka delikatnie zmiękną, a płyny zredukują.2. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, miksujemy i odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki (jeśli trudno je przewrócić, można podczas smażenia dodać odrobinę
oleju). Na gotowe naleśniki wykładamy przygotowane wcześniej
jabłka i każdy zawijamy na kształt sakiewki, związując np. skórką
pomarańczy. Przed podaniem można skropić
sokiem wyciśniętym z
pomarańczy.