Wykonanie
Własna gofrownica i dobry przepis na gofry to połowa tego, czego potrzeba do szczęścia amatorowi popularnego smakołyku. Druga połowa to dużo cierpliwości, ponieważ pierwsze gofry własnej roboty rzadko kiedy bywają udane.Gofry250 g
mąki pszennej25 g
cukru75 g rozpuszczonego
masła400 ml
mleka3
jajkaskórka otarta z
pomarańczyszczypta
soliolej ryżowy do natłuszczenia gofrownicy (opcjonalnie)
Mąkę wsyp do miski, dodaj
cukier, otartą skórkę z
pomarańczy, stopione
masło i
żółtka. Powoli ubijaj, stopniowo dolewając
mleko. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek. Odstaw na około 30 minut. Ubij
białka ze szczyptą
soli i delikatnie wmieszaj do ciasta. Rozgrzaną gofrownicę natłuść
olejem (opcjonalnie - w zależności od instrukcji użytkowania gofrownicy) i wlewaj porcje ciasta. Czas pieczenia gofrów zależy od mocy gofrownicy, więc po 3-4 minutach warto sprawdzić. Nie przejmuj się, jeśli pierwsze dwa-trzy nie będą idealne. Upieczone gofry wystudź, najlepiej na kuchennej kratce.Autor: Zuzanna Wiciejowska
Clatronic WA 3491 Opti GF-805 RAVANSON GR-7010