ßßß Cookit - przepis na Gofry

Gofry

nazwa

Wykonanie

Własna gofrownica i dobry przepis na gofry to połowa tego, czego potrzeba do szczęścia amatorowi popularnego smakołyku. Druga połowa to dużo cierpliwości, ponieważ pierwsze gofry własnej roboty rzadko kiedy bywają udane.
Gofry
250 g mąki pszennej
25 g cukru
75 g rozpuszczonego masła
400 ml mleka
3 jajka
skórka otarta z pomarańczy
szczypta soli
olej ryżowy do natłuszczenia gofrownicy (opcjonalnie)
Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier, otartą skórkę z pomarańczy, stopione masło i żółtka. Powoli ubijaj, stopniowo dolewając mleko. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek. Odstaw na około 30 minut. Ubij białka ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj do ciasta. Rozgrzaną gofrownicę natłuść olejem (opcjonalnie - w zależności od instrukcji użytkowania gofrownicy) i wlewaj porcje ciasta. Czas pieczenia gofrów zależy od mocy gofrownicy, więc po 3-4 minutach warto sprawdzić. Nie przejmuj się, jeśli pierwsze dwa-trzy nie będą idealne. Upieczone gofry wystudź, najlepiej na kuchennej kratce.
Autor: Zuzanna Wiciejowska
Clatronic WA 3491 Opti GF-805 RAVANSON GR-7010
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj_wyjechani/56,143251,13793452,gofry-przepis-podstawowy,,1.html