Wykonanie
Ryziok to wysokie
ciasto drożdżowe wypełnione ugotowanym wcześniej na pół twardo
ryżem na mleku, zamkniętym w niezbyt grubej otoczce z ciasta.
Drożdżowy wierzch ciasta smaruje się roztrzepanym
jajkiem, by ładnie błyszczało i rumieniło się na złoto-brązowy kolor. Ryziok pieczono w tych samych dużych prostokątnych (25x35 cm) brytfankach, co
chleb. Zarówno ciasto, jak i
ryż, przygotowywane są z dodatkiem
cukru i choć bywało podawane na gościnny stół na różne uroczystości, to jedzono je głównie rano lub na wieczerzę.
Na południowo-wschodnich krańcach Puszczy Sandomierskiej, na terenie gminy Raniżów zamieszkałej przez Lasowiaków, gospodynie domowe piekąc raz na kilka tygodni
chleb, przygotowywały przy tej okazji inne specjały na bazie
ciasta drożdżowego. Miało to swoje praktyczne uzasadnienie, ponieważ piec
chlebowy był rozpalany tylko na tą okazję i wykorzystywano wówczas wszelkie jego możliwości, a dodatkowo ciepło, jakie dawał, sprzyjało wyrastaniu ciasta na drożdżach. Gospodyni oderwana od prac
polowych na ten jeden dzień, pożytkowała swój czas w taki sposób, by przygotować wiele wypieków dla rodziny na kolejne dni i tygodnie,
między innymi ryziok. To tradycyjne ciasto było i nadal jest pieczone w wielu domach w Raniżowie, Staniszewskim, Mazurach, Korczowiskach czy Posuchach.Spotkałam się kiedyś z nieco zdeformowaną nazwą tego ciasta, mianowicie brzmiała ona „ryziak”. Jednak wydaje mi się to zupełnie niepotrzebną próbą zmiany tradycyjnej, gwarowej nazwy, na bardziej współczesną, miejską.Jak już wspomniałam tradycyjnie ryziok pieczono w dużych brytfankach, ja jednak upiekłam go w keksówce 10x30 cm i na taką wielkość blaszki podaję składniki.
Składniki na
ciasto drożdżowe:2 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki
mleka20 g
drożdży3 łyżki
cukruduża szczypta
soli2
jajka2 łyżki
masłaNadzienie
ryżowe:2 niepełne szklanki
ryżu1 litr
mleka100 g
cukru2 łyżki
masłaszczypta
soliDodatkowo potrzebne będzie 1
jajko do posmarowania ciasta.
Przygotowanie ciasta:
Mleko lekko podgrzewamy (nie może być gorące, żeby nie zabiło
drożdży). W średniej misce łyżką rozcieramy
drożdże z 1 łyżką
cukru tak długo, aż zamienią się w płyn. Dodajemy
mleko, pozostały
cukier,
sól,
mąkę i 2
jajka. Wyrabiamy ciasto, a w międzyczasie w małym garnuszku lub na patelni roztapiamy, a
potem lekko studzimy
masło. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy
masło i wyrabiamy wszystko tak długo, aż składniki się połączą, a ciasto będzie elastyczne. Dno miski oprószamy
mąka, włożyć ciasto i również je oprószyć
mąką. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy
ryż.Przygotowanie masy ryżowej:
Mleko zagotowujemy ze szczyptą
soli w garnku z grubym dnem.
Ryż płuczemy pod zimną
wodą i wsypujemy do
mleka. Gotujemy stale mieszając do momentu, kiedy
ryż stanie się zwarty i wsiąknie większość płynu (
ryż nie jest jeszcze zupełnie miękki). Dodajemy
cukier i
masło, mieszamy i odstawiamy przykryty garnek, aby
ryż nie wystygł.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną
mąką i krótko wyrabiamy. Odkładamy kawałek ciasta (około 1/6), a resztę rozwałkowujemy i przenosimy do keksówki wykładając
ciastem dno i brzegi foremki. Do środka wkładamy ciepły
ryż i delikatnie dociskamy go łyżką, żeby nie było luk. Na wierzch kładziemy rozwałkowany kawałek ciasta, który wcześniej odłożyliśmy i łączymy go z ciasne z foremki. Wierzch smarujemy roztrzepanym
jajkiem.Pieczemy w 180 stopniach (grzałka góra-dół) około 40 minut. Jeśli ciasto ciemnieje zbyt szybko, wierzch przykrywamy luźno kawałkiem folii aluminiowej.
Zapraszam również na inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ :)