ßßß Cookit - przepis na Niezwykle puszyste muffinki szarlotkowe!

Niezwykle puszyste muffinki szarlotkowe!

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu przyszedł mi do głowy pomysł, by zrobić muffinki o smaku szarlotki. Myśl została zapomniana, aż do dzisiaj. Kiedy zobaczyłam jabłka na dnie lodówki, od razu przypomniał mi się tamten pomysł. Kombinowałam bardzo, zwłaszcza dlatego, że chciałam, by były naprawdę delikatne i puszyste. W efekcie wyszły wspaniałe muffinki, które zachęcają już w trakcie pieczenia - niesamowity zapach unosi się po całym mieszkaniu! Puszystość zawdzięczają oranżadzie - pół szklanki napoju czyni cuda. Zobaczcie jak fajny deser można przygotować w pół godziny...
Składniki na ok. 15 muffinek:
- 220 g mąki pszennej,
- 160 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 150 ml oranżady (lub innego gazowanego napoju),
- 100 ml oleju,
- 2 jajka,
- 2 jabłka,
- cynamon mielony Prymat,
- składniki na kruszonkę: 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki mąki.
1. Wszystkie składniki suche (przesiana mąka, proszek do pieczenia, cukier, sól) mieszamy.
2. W oddzielnej misie łączymy składniki mokre: oranżada, olej, jajka.
3. Łączymy składniki suche z mokrymi.
4. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kosteczkę. Posypujemy cynamonem (ilość zależy od Was).
5. Foremki do muffinek napełniamy do połowy ciastem.
6. Do każdej z nich wkładamy kilka kosteczek jabłka.
7. Wierzch posypujemy kruszonką (2 łyżki masła złączone z 2 łyżkami cukru i 1/4 szklanki mąki). Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut (najlepiej z funkcją termoobiegu). Smacznego!!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/07/niezwykle-puszyste-muffinki-szarlotkowe.html