Wykonanie
Puszyste, delikatne naleśniki z aromatycznym nadzieniem.Składnikinaleśniki:1 szklanka
mleka1 szklanka
wody2 szklanki
mąki2
jajka1 łyżka
olejuprzyprawy:
sól,
zioła prowansalskie,
curryczosnek granulowanyfarsz:40 dkg zmielonej
łopatki wieprzowej2
ogórki kiszone1
pomidor2
paprykikilka
oliwek1 duża
cebula1 mała
cukinia1/2 szklanki
przecieru pomidorowegoprzyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra
zioła prowansalskiedodatkowo:20 dkg
sera żółtegoSposób przygotowaniaWszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie z 2
żółtkami i odstawić na pół godziny. Biała ubić ze szczyptą
soli na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z
ciastem. Naleśniki smażyć na złoty kolor.
Cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać
mięso i podsmażyć.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubym oczku, resztę składników pokroić w kostkę.Kiedy
mięso się podsmaży dodać resztę składników.
Przecier pomidorowy wymieszać z 1/2 szklanki
wody i wlać do sosu, przyprawić i dusić aż warzywa zmiękną a sos zgęstnieje.Naleśniki smarować farszem, składać na pół, a po wierzchy posypać startym
żółtym serem i słodka
papryką. Zapiekać w mikrofali do rozpuszczenia
sera.Darmowy Hosting CBA.PL