Wykonanie
Wyszperałam następną pyszną zupę inną niż tradycyjna kartoflanka. Może nie jest tak bardzo syta jak moje poprzednie propozycje ponieważ nie zawiera za wiele
mięsa poza
bekonem ale jest bardzo smaczna a z kawałkiem
bagietki,
bułki czy
chleba nasyci niejednego Pana. Przepis z gimmesomeoven.com .

Składniki :5 plastrów
bekonu3 łyżki
masła lub zachowany tłuszcz wytopiony z
bekonu1 szklanka posiekane
cebuli1/4 szklanki
mąki2 szklanki
bulionu z kurczaka ( zastąpiłam
wodą )2 szklanki ciepłego
mlekaok 700 g
ziemniaków oranych i pokrojonych w kostkę1 szklanka startego
ostrego sera cheddar ( mój okazał się nie ostry ale również dobrze smakowało )1/2 szklanki
greckiego jogurtu lub kwaśniej
śmietanysól,
pieprzBekon smażymy aż stanie się chrupiący. Ściągamy z ognia. Tłuszcz, który się wytopił możemy zachować do następnego smażenia lub odlać. W tym samym naczyniu roztapiamy mało lub dodajemy 3 łyżki tłuszczu z
bekonu. Podsmażamy
cebulę do momentu aż zmięknie.
Cebulę posypujemy
mąkę, smażymy jeszcze całość ok minuty mieszając od czasu do czasu. Następnie dolewamy
bulion,
mleko, dodajemy
ziemniaki i wcześniej podsmażony
bekon pocięty w kostkę. Całość zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 10-15 minut lub do momentu aż
ziemniaki będą miękkie pamiętając o mieszaniu co jakiś czas.Na koniec dokładamy
ser,
jogurt, solimy i
pieprzymy do smaku.Smacznego :)