ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie:

Pierogi ruskie:

nazwa

Wykonanie

Ciąg dalszy kuchni polskiej, czyli moje przygotowania do warsztatów dla grupy ludzi biznesu z przeróżnych krajów z całego świata.
Pierogi tak im smakowały, że największą atrakcją wieczoru było podsmażanie ich i podawanie z hiszpańską szynka Serrano, dzięki czemu powstała kuchnia fusion polsko hiszpańska Smażyli, donosili, podawali, zabawa trwała do wyczerpania pierogów, a nie było ich mało. W sumie, mieli rację, bo wszyscy wiemy, że pierogi najlepsze są następnego dnia, odgrzane na patelni i podane z kwaśną śmietaną albo polane masłem.
Kopytka natomiast zostały przerobione na kluski śląskie, ponieważ jeden z niemieckich menadżerów, odpowiedzialny za wykonanie tej potrawy, wzorując się na kluskach, które robi jego polska teściowa, tak zadecydował.
Moja praca została nagrodzona brawami, byłam bardzo dumna, bo opanowanie i instruowanie grupy składającej się z 25 panów i jednej pani, do tego w obcym języku, nie było łatwe. Zmęczenie po było duże, ale przyjemne, a zniwelowało je poczucie zadowolenia i ogromnej satysfakcji.
Kopytka/ szagówki:
· 7 - 8 ugotowanych w mundurkach średnich ziemniaków – około 1kg
· 30 dag mąki
· ½ łyżeczki soli
· 1 żółtko
· Masło i świeża szałwia do serwowania
Jak zrobić:
Wystudzone ziemniaki obieramy i mielimy przez maszynkę. Dodajemy mąkę, żółtko oraz sól. Dokładnie mieszamy. Wyrzucamy na stolnice formując wałek grubości około 3cm. Kroimy „na szagę” czyli na skos kawałki 2cm. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Nadzienie:
· 400 g półtłustego twarogu
· 2 duże ziemniaki
· Cebula
· Sól, pieprz
Jak zrobić:
Gotujemy ziemniaki. Studzimy. Twaróg i ziemniaki mielimy przez maszynkę. Na patelni szklimy na maśle cebulę i też mielimy. Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto:
· 2 kg mąki pszennej
· Około 2 szklanek ciepłego mleka zmieszanego z 2 szklankami ciepłej wody
· szczypta soli
Jak zrobić:
Wyrobić ciasto dolewając mieszaninę wody i ciepłego mleka do mąki ze szczyptą soli. Cienko wałkować, regularnie posypując mąką. Wykroić kółka, a na środek nałożyć łyżeczkę farszu. Zlepić brzegi, robiąc ozdobne szczypnięcia. Gotować w lekko osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
Podawać polane masłem, można z kwaśną śmietaną albo z jogurtem greckim.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2014/10/kopytka-ruskie-pierogi-czyli-kuchnia.html