ßßß Cookit - przepis na babka cappuccino z orzechami

babka cappuccino z orzechami

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
CIASTA
babka cappuccino z orzechami
Chciałam zaproponować bardzo smaczną a zarazem łatwą w wykonaniu babkę cappuccino..Mam nadzieję .ze przypadnie Państwu do gustu u mnie w domu zagościła na stałe ..
Składniki :
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
3 duże jajka (lub 4 mniejsze)
2.5 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub cukrem z prawdziwą wanilią)
3 łyżki kawy espresso w proszku (rozpuszczalna)
1/3 szklanki jogurtu dobrej jakości .można ewentualnie zastąpić mlekiem skondensowanym niesłozonym
3/4 szklanki pokrojonych grubo orzechów laskowych
polewa:
1 tabliczka białej czekolady (100 gramów)
1 tabliczka mlecznej czekolady (100 gramów)
6 łyżek mleka skondensowanego niesłodzonego 8% (takiego, jak używasz do kawy)
2 łyżki masła
Wykonanie :
Masło ucieramy wraz z cukrem dodajemy po jednym jajku /ja rozdzieliłam żółtko od białek a z białek ubiłam pianę../…Dodajemy ekstrakt waniliowy i u mnie po jednym żółtku.do powstania jednolitej masy..Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kawą..dodajemy do masy na przemian z jogurtem..aż do dokładnego połaczenia..Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek oraz pokruszone orzech..Mieszamy delikatnie szpatułką aż do połaczenia składników..Masę wylewamy do dokładnie wysmarowanej formy fi 26 z tuleją i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni na 45 minut..Po wyjęciu z piekarnika .pozostawiamy około 10 minut wyjmujemy z formy..Polewamy na przemian polewami wykonanymi z czekolady połamanej do miseczki najpierw czarnej deserowej lub gorzkiej a póżniej z białej wraz z 3 łyżkami mleka oraz masła …Rozsmarowujemy na babce..pierwszą polewę odczekujemy 10 minut i polewamy drugą..
Jest przepyszna
..
Smacznego
Powiązany przepis:
boczek gotowany
tarta z kremem z mascarpone i białą czekoladą
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
sałatka chrzanowa
pstrąg smażony marynowany
jajka faszerowane obsmażane
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
CIASTA
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
DESERY
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
zapiekanka z ryżem, kurczakiem
chałwowiec bez pieczenia
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/babka-cappuccino-z-orzechami