ßßß Cookit - przepis na babka kajmakowa snikers

babka kajmakowa snikers

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
CIASTA
babka kajmakowa snikers
U mnie dzisiaj kajmankowo
..Polecam babkę z kajmakiem..Zbliżają się święta postanowiłam zrobić babę inną od tradycyjnych..Jest bardzo smaczna ..Jakiś czas temu znalazłam przepis na forum Cin Cin..
Składniki:
120 g masła
120 g cukru
12o ml mleka
250 g mąki pszennej
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
400 g skondensowanego mleka gotowanego w puszcze 4 godziny lub gotowego (kajmaku)
orzechy u mnie włoskie prażone na patelni
polewa czekoladowa (kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady)
Wykonanie :
Jajka z cukrem mieszamy na puszystą masę.
W osobnej misce miksujemy lub ucieramy masło, dodajemy powoli kogel mogel ..
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i porcjami na zmianę z mlekiem. dodajemy do ciasta, miksując.
Na końcu dodajemy 3/4 puszki mleka skondensowanego.resztę zachowujemy na polewę. Całość miksujemy.
Do natłuszczonej formy do babek przelewamy ciasto. Pieczemy ok. 50-60 minut w 180 stopni do suchości patyka.
Upieczone i wystudzone ciasto wyjmujemy z formy. Resztę kajmaku podgrzewamy w puszce w garnku z wodą, lub dodajemy odrobinę mleka jeżeli masa jest zbyt gęsta. Półpłynną masą polewamy ciasto. Podobnie roztapiamy czekoladę . Posypujemy drobno posiekanymi orzechami bezpośrednio na polewę kajmakową. Całość zaś zdobimy polewą czekoladową ..
Powiązany przepis:
likier kajmakowy
jajka faszerowane obsmażane
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
surówka ze szczawiem
ciasto marchewkowe z kremem
sałatka chrzanowa
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
CIASTA
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
DESERY
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
zapiekanka z ryżem, kurczakiem
chałwowiec bez pieczenia
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/babka-snikers