ßßß Cookit - przepis na ciasto chatka Puchatka

ciasto chatka Puchatka

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
ciasto chatka Puchatka
Wyczytałam w internecie przepis na chatkę Puchatka lub Baby Jagi..Nigdy wcześniej nie robiłam takiego ciasta..a że nie przepadam za sernikiem na zimno zrobiłam na swoją nutę i wyszedł przepysznie
..
Składniki :
2 paczki herbatników około 400 g
krem:
1.5 kostki masła
2 jajka
1 szklanka cukru
sok z pół cytryny
skórka otarta z cytryny.
2 banany..
polewa:
1 czekolada słodka i gorzka + kawałek masła
orzechy do posypania
wykonanie kremu:
cukier gotujemy w garnku wraz z odrobiną wody aż do momentu pojawienia sie tkz piórka ..jednak należy uważać by nie zaczął sie karmelizować .do ubitych białek małym strumieniem wlewamy syrop cały czas ubijając..Wkładamy do zimnej wody ubijamy do całkowitego wystudzenia ..
Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny .mieszamy plastikową szpatułką..
Masło rozcieramy z żółtkiem na gładką masę i dodajemy po łyżce pany z białek aż do wyczerpania ..
Herbatniki układamy na folii a na to cienką warstwę kremu..
Nastepnie nakładamy następną warstwę kremu a w środek dajemy banana..
na boczną cześć dajemy następną warstwę ciastek ..łączymy do góry w kształcie trójkąta lub chatki jak kto woli
..
Wykonujemy polewę: tzn .łamiemy czekoladę na kostki dodajemy łyżkę masła i wkładamy do mikrofali na 2 minuty..Po wyciągnięciu rozbełtujemy mątewką na jednolitą masę .
Smarujemy nią ciasto ..posypujemy orzechami ..Pozostawiamy do stężenia..wstawiamy o lodówki na kilka godzin..
Powiązany przepis:
ryż zapiekany z jabłkami i budyniem
pałki z kurczaka pieczone wraz z ziemniakami w piekarniku
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
surówka ze szczawiem
ciasto marchewkowe z kremem
sałatka chrzanowa
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
CIASTA
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
DESERY
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
zapiekanka z ryżem, kurczakiem
chałwowiec bez pieczenia
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/ciasto-chatka-puchatka