Wykonanie
HomeSŁODKOŚCIciasto chatka Puchatka

Wyczytałam w internecie przepis na chatkę Puchatka lub Baby Jagi..Nigdy wcześniej nie robiłam takiego ciasta..a że nie przepadam za sernikiem na zimno zrobiłam na swoją nutę i wyszedł przepysznie..Składniki :2 paczki
herbatników około 400 gkrem:1.5 kostki
masła2
jajka1 szklanka
cukrusok z pół
cytrynyskórka otarta z
cytryny.2
banany..polewa:1
czekolada słodka i gorzka + kawałek
masłaorzechy do posypaniawykonanie kremu:
cukier gotujemy w garnku wraz z odrobiną
wody aż do momentu pojawienia sie tkz piórka ..jednak należy uważać by nie zaczął sie karmelizować .do ubitych
białek małym strumieniem wlewamy
syrop cały czas ubijając..Wkładamy do zimnej
wody ubijamy do całkowitego wystudzenia ..

Dodajemy skórkę oraz
sok z cytryny .mieszamy plastikową szpatułką..
Masło rozcieramy z
żółtkiem na gładką masę i dodajemy po łyżce pany z
białek aż do wyczerpania ..
Herbatniki układamy na folii a na to cienką warstwę kremu..

Nastepnie nakładamy następną warstwę kremu a w środek dajemy
banana..

na boczną cześć dajemy następną warstwę
ciastek ..łączymy do góry w kształcie trójkąta lub chatki jak kto woli..Wykonujemy polewę: tzn .łamiemy
czekoladę na kostki dodajemy łyżkę
masła i wkładamy do mikrofali na 2 minuty..Po wyciągnięciu rozbełtujemy mątewką na jednolitą masę .

Smarujemy nią ciasto ..posypujemy
orzechami ..Pozostawiamy do stężenia..wstawiamy o lodówki na kilka godzin..

Powiązany przepis:
ryż zapiekany z
jabłkami i
budyniempałki z
kurczaka pieczone wraz z
ziemniakami w piekarnikuWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisysurówka ze
szczawiemciasto
marchewkowe z kremem
sałatka chrzanowaAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIDESERYKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisyzapiekanka z
ryżem,
kurczakiemchałwowiec bez pieczeniaMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
