ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana z 5 składników

Zapiekanka ziemniaczana z 5 składników

nazwa

Wykonanie

PRZEPIS AUTORSKI
Dzisiaj tak, jak zapowiedziałam, kolejna odsłona potrawy, która już gościła na moim blogu. Jest to bardzo prosta, ale niesłychanie smaczna zapiekanka. Młode ziemniaczki kosztują już dużo mniej niż jakiś miesiąc temu, więc pora przyrządzać z nich różne potrawy. W planach mam sałatkę ziemniaczaną, tymczasem przedstawię Wam moją „szybką zapiekankę” w nieco innej odsłonie. Ta wersja została upieczona w piekarniku. Tamta wersja była smażona, a właściwie duszona na patelni. Na pewno też jest dobra, niemniej jednak ta jest na pewno zdrowsza! Jej przygotowanie zajmuje co prawda dużo więcej czasu, ale warto trochę poczekać, bo jest naprawdę smaczna. W tej wersji zrezygnowałam z czosnku, bazylii i oregano. Chciałam zjeść coś bardzo delikatnego. Jednak jeśli ktoś woli lepiej przyprawione dania, polecam dodatek ww. przypraw. Wierzch posypałam za to serem żółtym dla zaostrzenia smaku.
Składniki na 2 osoby:
7 ziemniaków
pół cukinii
3 pomidory
2 cebule
pieprz i sól
2 łyżki oliwy z oliwek
10 dag sera żółtego do posypania
Ziemniaki gotujemy przez 8 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Następnie kroimy w plasterki. Dno naczynia do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy pokrojoną w plasterki cukinią. Zostawiamy kilka plasterków do dekoracji wierzchu zapiekanki. Na cukinii układamy ziemniaki i podsmażoną cebulkę (i czosnek). Następnie tworzymy warstwę z pokrojonych w plasterki, obranych ze skórki pomidorów. Na pomidorach układamy kilka plasterków cukinii i ziemniaków w jakiś ozdobny kształt, np. kwiatek
Posypujemy obficie pieprzem (oregano, bazylią). Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia posypujemy tartym żółtym serem.
Potrawę dodaję do akcji Cukinia 2011
Źródło:http://mopswkuchni.net/2011/06/19/zapiekanka-ziemniaczana-z-5-skladnikow