Wykonanie
Naan to płaski
chleb drożdżowy, wywodzący się z Azji Środkowej, popularny zwłaszcza w Indiach. Tradycyjnie pieczono go w glinianych piecach tandoor. Obecnie co raz mniej osób posiada takie piece (zwłaszcza poza granicami Indii), ich miejsce przejęły opalane gazem piece stalowe, piekarniki oraz patelnie.
Chleb naan, mimo, że jest plaski, jest wewnątrz puszysty. Przyrumienione miejsca na jego skórce są chrupiące i wyjątkowo smaczne. Znakomicie nadaje się nie tylko do wszelkich dań kuchni indyjskiej, lecz również do dan orientalnych, a zwłaszcza do
mięs lub warzyw w sosach, które za pomocą
chlebka możemy wyjadać. W naan możemy także niczym w
pitę czy tortillę owinąć warzywa,
rybę lub
mięso z sosem. Zachęcam do jego przygotowania w domu, ponieważ jest to bardzo proste a domowy chlebek smakuje znacznie lepiej, niż kupny. Przepis na podstawie AvocadoBravado .

1/2 szklanki ciepłej
wody1 opakowanie
drożdży instant (7g)1/2 łyżeczki
cukru2,5 szklanki
mąki pszennej3/4 łyżeczki
soli1
jajko1/3 szklanki
naturalnego jogurtu4 łyżki
oliwy z oliwekolej lub klarowane
masło z 1 ząbkiem
czosnku, do smażeniaziarna
czarnuszki lub
sezamu1.
Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej!) wodzie wraz z
cukrem i taką ilością
mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej
śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż
drożdże "ruszą".2. Dodać pozostałą
mąkę,
sól,
jajko,
oliwę i
jogurt. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać więcej
mąki, by ciasto nie kleiło się do dłoni. Ostateczna ilość
mąki zależy od rodzaju użytej
mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.3. Wyrośnięte ciasto krotko zagniatamy, po czym dzielimy na 6 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy cienko (ok. 0,5cm) na podłużny kształt, przypominający kroplę
wody (jest to tradycyjny kształt
chlebków naan. Naturalne, można im nadać także każdy inny kształt, jeśli chcemy). Cienkie rozwałkowanie gwarantuje, że na chlebkach zaczną się robić podczas smażenia charakterystyczne bąble powietrza, a
chlebki ładnie wyrosną.W rondelku rozpuszczamy
masło, do którego dodajemy przeciśnięty ząbek
czosnku.Rozgrzewamy dobrze patelnię (najlepiej żeliwną). Każdy chlebek smarujemy z jednej strony
masłem. Układamy go na suchej patelni, posmarowaną stroną do dołu, po czym smarujemy wierzchnią stronę
chlebka i posypujemy
czarnuszką bądź
sezamem.
Chlebki smażymy 1 minutę prod przykryciem, po czym odwracamy na drugą stronę. Smażymy ponownie 1 minutę, tym razem bez przykrycia.
Chlebki powinny być z obu stron złote.