Wykonanie
Baardzo pachnące
masłem, delikatne pszenne bułencje, uniwersalne, będą pasowały do powideł ze szklanką
mleka, jak i do szyneczki czy
schabu pieczonego, ciasto bezproblemowo się gniecie, polecam :)

450 gram
mąki pszennej + ewentualnie do podsypania (max 2 łyżki)mały kubeczek
jogurtu naturalnego ( 130 - 150 gram)1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru0,5 szklanki ciepłej
wody25 gram
drożdży2 łyżki
oliwy lub
olejudo posmarowania: 2 łyżki rozpuszczonego, schłodzonego
masłaJogurt wyciągamy z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby się ogrzał.W ciepłej wodzie rozpuszczamy
drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżeczkę
mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia.
Mąkę przesiewamy z
solą, dodajemy wyrośnięty rozczyn,
olej,
jogurt, zagniatamy elastyczne ciasta, jeśli się lepi, możemy podsypać
mąką, ale nie za dużo). Odstawiamy w omączonej misce w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).Następnie ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 10 równych części, formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy na 15-20 minut do podrośnięcia.Następnie smarujemy każdą rozpuszczonym
masłem.

Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni (absolutnie, nie w termoobiegu, wtedy każde
pieczywo będzie suche i twarde jak drewno).