Wykonanie

Deserowy klasyk,
gruszki,
gorzka czekolada i
lody waniliowe - "Piękna Helena" w nieco odmienionej formie. Bogata w
orzechowe smaki krucha
tarta wypełniona po brzegi intensywnie
czekoladowym musem i zatopione w niej
gruszki to świetny poprawiacz humoru na zimowe dni. Ciasto w całości przygotowałam z dodatkiem
ksylitolu, w zastępstwie potępianego
cukru.
Ksylitol świetnie sprawda się w kruchych ciastach.
Tarta idealna dla wszystkich - liczących kalorie, unikających
cukru ze względów zdrowotnych. A jednak życie może być słodkie!Składniki na ciasto:

200 g
mąki orkiszowej jasnej50 g mielonych
orzechów laskowych125 g zimnego
masła50 g ksylitolu/cukru2
żółtka2 łyżki
likieru czekoladowegoszczypta
soliNadzienie
czekoladowe:50 g ciemnej
gorzkiej czekolady
(70%
kakao)50 g
masła20 g
kakao2
jajka S50 g ksylitolu/cukru30 g tłustej
śmietany20 g posiekanych
orzechów laskowychdodatkowo:2 łyżki
soku z cytryny3
gruszki2 łyżki
dżemu morelowegoWykonanie:
mąkę, mielone
orzechy,
ksylitol,
likier czekoladowy,
żółtka i pokrojone
masło w małe kawałeczki umieścić w misie robota i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię i przez godzinę schłodzić w lodówce w międzyczasie
masło,
kakao i posiekaną
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnejjajka z
ksylitolem (
ksylitol wcześniej zmielić na puder) ubić na puszysty kogel-
mogel. Do
jajek wmieszać masę
czekoladową,
śmietanę,
likier i posiekane
orzechy laskowe.Zapomniałam wmieszać
orzechy do masy, dlatego rozsypałam je na górze. Wersja z
orzechami w środku była smaczniejszaformę na tartę (35x13cm) lub okrągłą o średnicy 24 cm wysmarować
masłem. Ciasto rozwałkować
między dwoma płatami folii spożywczej, następnie ułożyć na blaszce. Podziurkować widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190`C 15 minut w międzyczasie obrać
gruszki, wykroić gniazda nasienne i skropić je
sokiem z cytryny, by nie ściemniałyczęść masy czekoladowej rozłożyć na podpieczonym spodzie, ułożyć
gruszki, następnie rozłożyć pozostałą masę. Piec w 160`C 40 minut
dżem morelowy podgrzać z
sokiem z cytryny i posmarować upieczone
gruszkiSMACZNEGO !inspiracja: Essen & Trinken 10/2015