Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
czekolada gorzka 150 gramów
masło 150 gramów
cukier 0,75 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 6 sztuk
mąka tortowa 1 szklanek
sól 1 szczypta
konfitura morelowa 1 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
czekolada deserowa 200 gramów
śmietana 3 łyżek stołowychWykonanie:Połamaną
gorzką czekoladę stopić w kąpieli
wodnej. Po łyżce
cukru i
masła odłożyć do polewy, a pozostałe
masło zmiksować na puszysta masę z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dalej ubijając dodawać po jednym
żółtku. Masę
maślaną wymieszać z przestudzoną
czekoladą, wsypać przesianą
mąkę oraz szczyptę
soli i dokładnie zmiksować na gładkie ciasto.
Białka ubić na sztywna pianę i dodawać po łyżce do masy czekoladowej, delikatnie mieszając. Małą tortownicę posmarować
masłem i oprószyć
mąką. Nałożyć masę
czekoladową i wyrównać. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Konfiturę podgrzać z
sokiem z cytryny i przetrzeć przez sito. Wystudzone ciasto przekroić na 2 krążki i przełożyć
konfiturą. Wierzch i boki
tortu posmarować pędzelkiem cienka warstwą
konfitury.Połamana na kawałki
czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli
wodnej. Dodać odłożony
cukier oraz
masło i wlać
śmietanę. Mieszając podgrzewać, ale nie dopuścić do wrzenia. Gorącą polewę rozprowadzić na torcie i odstawić do zastygnięcia.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia AustriackaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: