ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoczekolada gorzka 150 gramówmasło 150 gramówcukier 0,75 szklanekcukier waniliowy 1 sztukjajka 6 sztukmąka tortowa 1 szklaneksól 1 szczyptakonfitura morelowa 1 sztuksok z cytryny 1 łyżek stołowychczekolada deserowa 200 gramówśmietana 3 łyżek stołowychWykonanie:Połamaną gorzką czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Po łyżce cukru i masła odłożyć do polewy, a pozostałe masło zmiksować na puszysta masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Masę maślaną wymieszać z przestudzoną czekoladą, wsypać przesianą mąkę oraz szczyptę soli i dokładnie zmiksować na gładkie ciasto. Białka ubić na sztywna pianę i dodawać po łyżce do masy czekoladowej, delikatnie mieszając. Małą tortownicę posmarować masłem i oprószyć mąką. Nałożyć masę czekoladową i wyrównać. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.Konfiturę podgrzać z sokiem z cytryny i przetrzeć przez sito. Wystudzone ciasto przekroić na 2 krążki i przełożyć konfiturą. Wierzch i boki tortu posmarować pędzelkiem cienka warstwą konfitury.Połamana na kawałki czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać odłożony cukier oraz masło i wlać śmietanę. Mieszając podgrzewać, ale nie dopuścić do wrzenia. Gorącą polewę rozprowadzić na torcie i odstawić do zastygnięcia.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia AustriackaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: