ßßß
 
            
         Jak to mówią, absolutny MUST HAVE sezonu na gruszki;) Pyszne czekoladowe ciasto i chrupiące gruszki, czy może być coś lepszego? A do tego prosty przepis i ekspresowe wykonanie plus dodatkowa zaleta jaką jest możliwość zamrożenia ciasta a później rozmrożenia w piekarniku w razie potrzeby.Nic tylko smakować. A uwierzcie, że ciężko jest się oprzeć gruszką otoczonym czekoladą...ciekawi mnie tylko czy Piękna Helena była rubensowskich kształtów ;)Składniki:200 g gorzkiej czekolady175 g masła5 jajek2 łyżeczki cukru waniliowegoszczypta soli200 g cukru250 g mąki1,2 kg gruszekkilka łyżek konfitury morelowej1 łyżeczka proszku do pieczeniaWykonanie:Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka utrzeć w całości z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Połączyć z masą czekoladową. Mąkę wymieszać z proszkiem i domieszać do całości delikatnie, ale zdecydowanie. Obrane gruszki rozkroić na połowę, wybrać gniazda nasienne i naciąć wypukłą część.Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (wym.40x23cm) wylać ciasto. Na nim poukładać gruszki naciętą stroną ku górze. Piec w 150 st. C z termoobiegiem lub w 175 st. C bez termoobiegu około 20-25 minut lub do suchego patyczka. Wyciągnąć, odstawić. W tym czasie w garnku podgrzać konfiturę i posmarować nią gruszki. Można posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.Smacznego :)
Jak to mówią, absolutny MUST HAVE sezonu na gruszki;) Pyszne czekoladowe ciasto i chrupiące gruszki, czy może być coś lepszego? A do tego prosty przepis i ekspresowe wykonanie plus dodatkowa zaleta jaką jest możliwość zamrożenia ciasta a później rozmrożenia w piekarniku w razie potrzeby.Nic tylko smakować. A uwierzcie, że ciężko jest się oprzeć gruszką otoczonym czekoladą...ciekawi mnie tylko czy Piękna Helena była rubensowskich kształtów ;)Składniki:200 g gorzkiej czekolady175 g masła5 jajek2 łyżeczki cukru waniliowegoszczypta soli200 g cukru250 g mąki1,2 kg gruszekkilka łyżek konfitury morelowej1 łyżeczka proszku do pieczeniaWykonanie:Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka utrzeć w całości z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Połączyć z masą czekoladową. Mąkę wymieszać z proszkiem i domieszać do całości delikatnie, ale zdecydowanie. Obrane gruszki rozkroić na połowę, wybrać gniazda nasienne i naciąć wypukłą część.Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (wym.40x23cm) wylać ciasto. Na nim poukładać gruszki naciętą stroną ku górze. Piec w 150 st. C z termoobiegiem lub w 175 st. C bez termoobiegu około 20-25 minut lub do suchego patyczka. Wyciągnąć, odstawić. W tym czasie w garnku podgrzać konfiturę i posmarować nią gruszki. Można posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.Smacznego :)
