ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1 szklanekżółtka 1 sztukmasło 100 gramówsól 1 szczyptagruszki 4 sztukcukier puder 2 łyżek stołowychmasło 2 łyżek stołowychmarmolada pomarańczowa 150 gramówśmietana 200 mililitrówczekolada gorzka 100 gramówkakao 1 łyżek deserowychWykonanie:Z przesianej mąki, masła, żółtka i szczypty soli zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkowanym ciastem wylepić natłuszczoną formę do tarty, po nakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i posypać grubą warstwą suchych ziaren fasoli lub ryżu. piec w 180 stopniach 20 minut. Usunąć papier i ziarna i ostudzić. Obrane gruszki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, podsmażyć na maśle ze wszystkich stron. Posypać cukrem pudrem i podgrzewać jeszcze 2 minuty, aby wytworzył się karmel. Podgrzaną marmoladę zmiksować. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zdjąć z ognia, dodać śmietanę i ubić. Krem przełożyć na ciasto. Na cieście ułożyć gruszki w karmelu i polać marmoladą pomarańczową. Oprószyć kakao i przed podaniem schłodzić.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: