Wykonanie
Kruchych rogalików chyba specjalnie nie trzeba zachwalać- każdy wie, że są idealne na każdą okazję, zwłaszcza do popołudniowej
herbatki.Składniki:500 g
mąki200 g
masła200 g
cukru pudru + do posypania125 ml
śmietany gęstej 18%1
żółtko1
jajkomarmolada lub powidła
jajko do posmarowania
Mąkę posiekać z
masłem, dodać
cukier puder,
śmietanę,
żółtko i
jajko. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym
mąką blacie. Wycinać koła najlepiej od talerzyka i każde podzielić na 6 części. Na każdym ułożyć po łyżeczce nadzienia i zwijać rogaliki.
Posmarować rozbełtanym
jajkiem i układać na blaszce do pieczenia. Piec w 200*C około 10 minut. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem lub polukrować.