Wykonanie


ciasto na rogaliki :2 szklanki
mąki150 g zimnego
masła1/4 szklanki
cukru2
żółtkałyżka kwaśnej
śmietanynadzienie:
dżem wiśniowyponadto:rozmącone
jajko do posmarowaniapół szklanki
cukru pudrudo miski wsypać
mąkę, dodać posiekane
masło,
żółtka,
cukier i
śmietanę, zagnieść, odstawić do lodówki na pół godziny,ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, rozwałkować w kształt koła, pokroić na 8 części, na każdy trójkąt nałożyć
dżem, zwinąć (od szerszego do węższego), ułożyc na blasze, posmarować rozmąconym
jajkiem, czynność powtórzyć z pozostałym
ciastem,piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni,przygotować
lukier: do
cukru pudru dodać trochę
wody, wymieszać, posmarować pędzelkiem rogaliki.