ßßß
Jestem już z powrotem z przepisem na gorące ciasteczka. Pomyślicie, że zwariowałam na zewnątrz piękna, ciepła pogoda a ja chce was jeszcze rozgrzać ciasteczkami. Sory, ale tak to zemną bywa, że czasami działam pod chwilą jakiegoś impulsu. Zobaczę przepis albo zdjęcie i myślę sobie muszę to zrobić teraz i natychmiast. I tak było z ciasteczkami :D Kruche ciastko nadziane gorzką czekoladą z dodatkiem chilli. Rewelacyjnie smakują do kawy i fantastycznie komponują się z czerwonym winem.Składniki na około 24 szt:2 szklanki mąki3 łyżki mąki krupczatki1/2 szklanki cukru pudru100 g masła2 żółtka3 łyżki kakao4 czubate łyżki kwaśnej śmietanyszczypta soliNadzienie:150 g gorzkiej czekolady7 łyżek mlekachilliMąkę przesiewamy, dodajemy masło pokrojone na kawałki i pozostałe składniki. Zagniatamy. Ciasto możemy włożyć do lodówki na 30 minut, ale nie jest to konieczne.Osobiście lubię wałkować kruche ciasto między dwoma arkuszami pergaminu. Ciasto się nie klei i nie muszę podsypywać mąką. Wałkujemy niezbyt cienko około 3-5 mm. Wykrawamy ciasteczka. W 1/2 wycinamy na środku dowolny wzorek np. gwiazdkę, serduszko. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i natłuszczoną. Pieczemy 15 minut w 180*C. Studzimy.Nadzienie: Do miski wrzucamy połamana czekoladę, wlewamy mleko. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Dodajemy chilli. Ilość tej przyprawy zależy od nas. Wsypmy szczyptę, wymieszajmy i sprawdźmy czy nie jest za mało w razie czego można zawszę dosypać. Studzimy.Ciasteczka układamy w pary. Na części bez wycięcia nakładamy nadzienie, dociskamy ciastkiem z wzorkiem i tak do wyczerpania. Przechowujemy w zamknięciu.