Wykonanie
Kiedy pierwszy raz obejrzałam film "Julie&Julia" postanowiłam, że muszę zdobyć jej książkę i wypróbować te przepisy sama. Trochę czasu minęło, moje postanowienie poszło w niepamięć .... aż do momentu kiedy zobaczyłam zbliżającą się akcję "100 lat Julio!" .... i niezwłocznie pobiegłam do biblioteki. Zaczęłam wertować książkę i ciężko było się zdecydować, ale natknęłam się na krem patissiere ... i ciekawość wzięła górę, bo chciałam sprawdzić czym różni się ten krem od zwykłego kremu budyniowego. Różnica jest powalająca! Krem jest tak pyszny, że niezwłocznie znalazł się w moim kajeciku z przepisami. I nieskromnie się pochwalę, że babeczki były przygotowywane na imprezę u znajomych i dość szybko zniknęły z talerza .... co jest dla mnie najlepszą recenzją.
Przepis na babeczki wypróbowałam wg autorstwa http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/kulinarne-abc/jak-zrobic-kruche-babeczki . Wyszły bardzo kruche i słodziutkie, naprawdę smaczne, więc nie kombinowałam z własnymi eksperymentami.Babeczki (ok.20-22 porcje)300 g
mąki200 g
masła100 g
cukru pudru2
żółtkaszczypta
soliDo przyrządzania wszelakich ciast kruchych,
drożdżowych itp. używam miksera stojącego, który spisuje się idealnie.... a mnie ręce nie bolą :) Ale jeżeli nie macie takiego miksera, to mam nadzieję że wiecie jak zarobić ciasto. Tak więc powyższe składniki należy połączyć, przy czym należy pamiętać, żeby
masło było zimne (jeden z warunków ciast kruchych) i
mąka przesiana przez sitko. Ciasto powinno się zagnieść szybko, tak żeby
masło nie zaczęło topnieć. Zarobione ciasto formułujemy w kulę i wkładamy na min.30 minut do lodówki.W międzyczasie smarujemy foremki babeczek
masłem (roztopionym lub zimnym) i nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.Sztuka pieczenia babeczek polega głównie na odpowiednim przygotowaniu foremek, co opiszę kolejno. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na gładką masę. Każdą babeczkę wyłożyć
ciastem (sposoby są różne: albo całe ciasto kładziemy na ściśle ułożone obok siebie foremki i dociskamy do ich brzegów i oblepiamy foremki albo wycinamy ciasto przy pomocy foremki i oblepiamy formę dokładnie). Jako że miałam już nieraz przykre doświadczenia z pieczeniem tart i spływającymi bokami to teraz już wiem, że każdą formę bez nadzienia należy obciążyć i wtedy nie ma szans żeby nie wyszło. Tak więc każdą foremkę obłożoną
ciastem przykrywamy folią aluminiową i wypełniamy w środku
ryżem,
kaszą lub
grochem (cokolwiek obciążającego co sprawi, że ciasto nie będzie sie wybrzuszać i spływać z
boków). Tak przygotowane foremki możemy włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut. Po ok. 10 minutach kiedy ciasto powinno być już bardziej stabilne można zdjąć folię aluminiową wraz z suchym ziarnem i dopiec.Krem patissiere wg przepisu Julii
Child (na ok.20-22 babeczki)
1 szklanka
cukru kryształ5
żółtek1/2 szklanki
mąki2 szklanki gotującego się
mleka1 łyżka
masłakilka kropel esencji waniliowej
Żółtka ubić mikserem i stopniowo dodawać
cukier, ubijać aż do momentu kiedy masa będzie blado żółta i na tyle gęsta że spływając z podniesionych widełek miksera będzie tworzyć tzw. wstążki (inaczej mówiąc będzie po prostu wolno spływać do miski a dzięki swojej puszystości będzie tworzyć wzory). Będzie to trwało jakieś 3-5 minut (
cukier nie musi się rozpuścić). Opis jest może dość dziwaczny, ale próbuję Wam oddać styl pisania Julii - a osobiście przyznam że takie opisy są niesamowicie pomocne, zwłaszcza dla nowicjuszy. Następnie dodać przesianą
mąkę, delikatnie zmiksować mikserem i bardzo cienkim strumieniem wlewać gotujące się
mleko. Cały czas wszystko ubijać mikserem. Tak przygotowaną masę przełożyć do rondla i wstawić na gaz i cały czas delikatnie miksować masę tak aby nie utworzyły się grudki. Kiedy masa zacznie się gotować można zwiększyć obroty miskera i starannie miksować gdyż sos zacznie gęstnieć. Gotować ok. 2-3 minut i wyłączyć. Lekko schłodzoną masę ubić z łyżką
masła i esencją
waniliową.Krem patissiere można trzymać w lodówce nawet tydzień, a żeby nie powstał "kożuch" na wierzchu najlepiej dać odrobinę miękkiego
masła i rozsmarować po wierzchu.Krem najlepiej przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełniać kolejno babeczki. A następnie ozdobić każdą babeczkę
owocami sezonowymi (
maliny,
borówki,
truskawki,
winogrona,
jeżyny itp.).