ßßß Cookit - przepis na Gulasz z łopatki z warzywami i cieciorką

Gulasz z łopatki z warzywami i cieciorką

nazwa

Wykonanie

Gulasz z łopatki wieprzowej- długo gotowany na małym ogniu, z dużą ilością warzyw i pożywną cieciorką. Aromatyczny i pyszny. Polecam. :)
Składniki:
· łopatka wieprzowa ok. 1,5 kg
Marynata:
· 4 łyżki octu balsamicznego
· łyżka miodu rzepakowego
· łyżeczka soli
· pół łyżeczki pieprzu
ponadto:
· ok. 150 g kiełbasy krakowskiej
· 2 cebule
· por
· ząbek czosnku
· słodka papryka - 1 łyżeczka
· łodyga selera naciowego
· kawałek selera korzeniowego
· 2 marchewki
· 1 czerwona papryka
· 500 g pieczarek
· 2 puszki (po 400 g) cieciorki- odsączonej z zalewy
· sól
· pieprz
· 3 łyżki mąki pszennej
· olej rzepakowy
· 1,5 szklanki wody
Mięso kroimy w kostkę, marynujemy kilka godzin w chłodzie - marynata to ocet balsamiczny wymieszany z łyżką miodu rzepakowego, łyżeczką soli i pół łyżeczki pieprzu.
W garnku na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pora. Kiedy się zeszkli dodajemy słodką paprykę oraz drobno posiekany czosnek i chwilkę karmelizujemy. Dodajemy mięso i dokładnie obsmażamy. Kiedy mięso nabierze złocistego koloru, dodajemy mąkę. Kiedy oblepi mięso, całość zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.
W tym czasie przygotowujemy warzywa i kiełbaskę. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy do mięsa. Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę, pieczarki w talarki, selera naciowego w półtalarki. Korzeń selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa po kolei przesmażamy na tej samej patelni, na której obsmażaliśmy kiełbaskę. Dodajemy do mięsa.
Kiedy mięso będzie już miękkie, dodajemy ciecierzycę i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Cały gulasz na małym ogniu pod przykryciem powinien dusić się ok. 1,5 godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/04/gulasz-z-opatki-z-warzywami-i-cieciorka.html