Wykonanie
Gulasz z
łopatki wieprzowej- długo gotowany na małym ogniu, z dużą ilością warzyw i pożywną
cieciorką. Aromatyczny i pyszny. Polecam. :)Składniki:·
łopatka wieprzowa ok. 1,5 kgMarynata:· 4 łyżki
octu balsamicznego· łyżka
miodu rzepakowego· łyżeczka
soli· pół łyżeczki
pieprzuponadto:· ok. 150 g
kiełbasy krakowskiej· 2
cebule·
por· ząbek
czosnku·
słodka papryka - 1 łyżeczka· łodyga
selera naciowego· kawałek
selera korzeniowego· 2
marchewki· 1
czerwona papryka· 500 g
pieczarek· 2 puszki (po 400 g)
cieciorki- odsączonej z zalewy·
sól·
pieprz· 3 łyżki
mąki pszennej·
olej rzepakowy· 1,5 szklanki
wodyMięso kroimy w kostkę, marynujemy kilka godzin w chłodzie - marynata to
ocet balsamiczny wymieszany z łyżką
miodu rzepakowego, łyżeczką
soli i pół łyżeczki
pieprzu.W garnku na dobrze rozgrzanym
oleju podsmażamy pokrojoną w piórka
cebulę i
pora. Kiedy się zeszkli dodajemy
słodką paprykę oraz drobno posiekany
czosnek i chwilkę karmelizujemy. Dodajemy
mięso i dokładnie obsmażamy. Kiedy
mięso nabierze złocistego koloru, dodajemy
mąkę. Kiedy oblepi
mięso, całość zalewamy szklanką
wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.W tym czasie przygotowujemy warzywa i
kiełbaskę.
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie
oleju. Dodajemy do
mięsa.
Paprykę i
marchewkę kroimy w kostkę,
pieczarki w talarki,
selera naciowego w półtalarki.
Korzeń selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa po kolei przesmażamy na tej samej patelni, na której obsmażaliśmy
kiełbaskę. Dodajemy do
mięsa.Kiedy
mięso będzie już miękkie, dodajemy
ciecierzycę i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Cały gulasz na małym ogniu pod przykryciem powinien dusić się ok. 1,5 godziny. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Smacznego.