Wykonanie
Dzień dobry słoneczka. No i mamy piąteczek w końcu. Ja co prawda dalej leniuchuje w domu i rehabilituje moje nóżki, ale wiem, że
grono z was musiało wstać rano i iść do pracy. Ale jeszcze kilka godzin i weekend. Za oknem dalej szaro-buro i słońca brak.Dzisiaj mam dla was propozycję czysto wegetariańską, pyszne kotleciki z
ciecierzycy. I uwierzcie mi są naprawdę pyszne. Możecie je wykorzystać na wiele sposobów - zrobić burgera, podać je z zestawem surówek, wykorzystać jako dodatek na kanapki, albo zrobić do nich sosik. A
ciecierzyca jest bardzo zdrowa i warto ją wprowadzić do swojego odżywiania. U mnie ona zagościła w mojej kuchni na stałe i dość często po nią sięgam.Życzę wam cudownego dnia i smacznego.Składniki:- 200 g ugotowanej
ciecierzycy- 1
jajko- pęczek
natki pietruszki-
sól,
pieprz- łyżeczka
słodkiej papryki- 2 ząbki
czosnku- 4
pieczarki- 1
cebula- kawałek
pora-
olej rzepakowyCiecierzycę gotujemy (najpierw wieczorem namaczamy ją w wodzie i zostawiamy na noc, następnie przepłukujemy na sitku pod bieżącą
wodą, przekładamy do garnka i zalewamy
wodą, gotujemy do miękkości - średnio 90 minut). Możecie także użyć
ciecierzycy z puszki.
Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy
jajko i
przyprawy.
Pieczarki ścieramy na tarce,
cebulę i
por kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z łyżką
oleju. Dodajemy do
ciecierzycy razem z wyciśniętymi ząbkami
czosnku. Wszystko razem miksujemy blenderem. Na koniec dodajemy posiekaną
natkę pietruszki.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy
olejem. Smarujemy
olejem także swoje dłonie i formujemy kotlety lekko je spłaszczając. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 35 minut. Podajemy z surówkami. Możemy także przygotować burgera lub wykorzystać kotlety na kanapki.