ßßß
Dzień dobry słoneczka. No i mamy piąteczek w końcu. Ja co prawda dalej leniuchuje w domu i rehabilituje moje nóżki, ale wiem, że grono z was musiało wstać rano i iść do pracy. Ale jeszcze kilka godzin i weekend. Za oknem dalej szaro-buro i słońca brak.Dzisiaj mam dla was propozycję czysto wegetariańską, pyszne kotleciki z ciecierzycy. I uwierzcie mi są naprawdę pyszne. Możecie je wykorzystać na wiele sposobów - zrobić burgera, podać je z zestawem surówek, wykorzystać jako dodatek na kanapki, albo zrobić do nich sosik. A ciecierzyca jest bardzo zdrowa i warto ją wprowadzić do swojego odżywiania. U mnie ona zagościła w mojej kuchni na stałe i dość często po nią sięgam.Życzę wam cudownego dnia i smacznego.Składniki:- 200 g ugotowanej ciecierzycy- 1 jajko- pęczek natki pietruszki- sól, pieprz- łyżeczka słodkiej papryki- 2 ząbki czosnku- 4 pieczarki- 1 cebula- kawałek pora- olej rzepakowyCiecierzycę gotujemy (najpierw wieczorem namaczamy ją w wodzie i zostawiamy na noc, następnie przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy do miękkości - średnio 90 minut). Możecie także użyć ciecierzycy z puszki.Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy jajko i przyprawy. Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę i por kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z łyżką oleju. Dodajemy do ciecierzycy razem z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Wszystko razem miksujemy blenderem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Smarujemy olejem także swoje dłonie i formujemy kotlety lekko je spłaszczając. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 35 minut. Podajemy z surówkami. Możemy także przygotować burgera lub wykorzystać kotlety na kanapki.