Wykonanie
Przepis od mojej siostry. Kotlety wyszły tak pyszne (już jak Sis robiła), że mój mąż, który nie lubi jeść
kaszy gryczanej zajadał ze smakiem :)
PRZEPIS (na ok 15-20 sztuk):Składniki:2 filiżanki
kaszy gryczanej2
jajka2-3 średniej wielkości
ogórków kiszonych1
cebulka5-6 łyżek
mąki bezglutenowej (gotowa mieszanka, lub dla osób nie mających alergii
mąka np. pełnoziarnista)
sól,
pieprz i
słodka papryka, opcjonalnie można dodać
czosnkuolej rzepakowy do smażenia1.
Kaszę gryczaną gotujemy. Na jedną porcję
kaszy dajemy dwie porcje
wody. Czyli na 1 filiżankę
kaszy, dwie filiżanki
wody.2.
Cebulkę kroimy w kostkę i lekko dusimy na patelni.3. Do ostudzonej
kaszy dodajemy,
jajka,
cebulkę, pokrojone w kostkę
ogórki,
przyprawy i
mąkę.4. Dokładnie wszystko mieszamy. Jeżeli masa jest za rzadka, dodajemy więcej
mąki.5. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i smażymy na patelni beztłuszczowej w niewielkiej ilości
oleju....i GOTOWE !!