ßßß

Opis : Beef Stroganoff to klasyczne rosyjskie danie. Zazwyczaj podaje się je z makaronem. Danie stało się niesamowicie popularne w Ameryce, gdzie każdy wie jak je prawidłowo przygotować. W Polsce jeszcze niestety panuje moda na dodawanie własnych składników i pomysłów do tego dania i tak powstają różne wersje Strogonowa. Ja przedstawiam Wam klasykę samą w sobie, która jest banalna do wykonania i może zaskoczyć smakiem, ponieważ w tej jej prostocie tkwi siła smaku.Serdecznie polecam.Pochodzenie : kuchnia rosyjska, przepis autorskiIlość : 3 porcjeSkładniki:3 łyżki oleju rzepakowego300 g mięsa wołowego pokrojonego w cienkie paski (używam mięsa na stek, rolady lub stir fry)1 większa cebula3 ząbki czosnku300 g pieczarek o małych kapeluszach1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu400 ml wody2 łyżki gęstej śmietany do sosu + 2 łyżki gęstej śmietany do przybrania gotowego dania1 płaska łyżeczka mąki pszennejsólświeżo zmielony pieprz400 g makaronuPrzygotowanie :Rozgrzać patelnię/rondel.Między czasie umyć i pokroić mięso w cienkie paski długości palca wskazującego.Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym.Wlać olej na patelnię/rondel.Przesmażyć na nim mięso na złocisto.Mięso odłożyć na jakiś czas na talerz.Do garnka, w którym smażyliśmy mięso dodać pokrojoną w kostkę cebulę.Przesmażyć chwilę, aby cebula się zezłociła.Dodać posiekany czosnek.Chwilę przesmażyć.Dodać pokrojone na ćwiartkę pieczarki.Przesmażyć jakiś czas, aby pieczarki puściły sok.Dodać rozmaryn.Dodać słodką paprykę.Przesmażyć kilka sekund, aby przyprawy wydobyły z siebie aromat.Dodać wcześniej usmażone i odłożone mięso.Wymieszać wszystko.Wlać wodę.Dusić ok. 1,5 godz. na wolnym płomieniu pod przykryciem do momentu, kiedy mięso będzie wystarczająco miękkie.Pod koniec duszenia odlać 0,5 szkl. wywaru z naszej potrawy i wymieszać ze śmietaną oraz mąką.Wlać do mięsa z pieczarkami, jednocześnie mieszając, aby sos się zagęścił.Doprowadzić do zagotowania.Doprawić solą i pieprzem.Podawać na ugotowanym makaronie Tagliatelle z opcjonalnym kleksem śmietany na wierzchu.