Wykonanie
Gdy mam ochotę na pyszne
mięso, zazwyczaj kupuję
karkówkę ;-) Niezawodna - smażona, duszona czy pieczona, pod każdą postacią jest delikatna, mięciutka i soczysta.Dzisiejsze połączenie z
pieczarkami i
rozmarynem oczywiście również mnie nie zawiodło, szkoda tylko że w trakcie duszenia wyjadłam połowę
pieczarek ;-)



Składniki :1 kg
karkówki wieprzowej, pokrojonej na kotlety20-30 sporych
pieczarek1
cebula3 ząbki
czosnku1-2 łyżeczki
mąki pszennej2 łyżki
olejuświeży
rozmarynsól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Kotlety lekko rozbijam tłuczkiem, oprószam je
solą i
mąką, po czym smażę na rumiano z obu stron na rozgrzanym
oleju. Zdejmuję kotlety, pozostawiając tłuszcz. Umyte i osuszone
pieczarki kroję w grube plastry, wrzucam na ten sam tłuszcz, na którym smażyło się
mięso - lekko je
solę i smażę aż się lekko zarumienią. Przekładam z powrotem kotlety, dodaję posiekany drobno
rozmaryn (ilość wg gustu),pokrojone
cebulę i
czosnek i duszę razem (pod przykryciem) do miękkości
mięsa, mieszając od czasu do czasu. Ewentualnie podlewam odrobiną
wody. Przed końcem duszenia doprawiam
solą i
pieprzem do smaku, posypuję dodatkowo posiekaną
pietruszką.Przepis autorski.



