Wykonanie
Pierś z
indyka na parze robię rzadziej od
kurczaka, ale tak samo lubię :) Ostatnio zauważyłem, że coraz rzadziej dodaję
ziemniaki do swoich obiadów czy nawet
kasze czy
ryż. Na początku bloga było dużo przepisów właśnie z
ziemniakami, ostatnio najczęściej jest samo
mięso z parowaru plus warzywa, ewentualnie surówka :) Ale oczywiście każde z moich dań możecie modyfikować pod siebie. Ja po prostu
daje Wam jakąś inspiracje co można zrobić w parowarze, a reszta należy do Was :)

Składniki :2 sznycle z
piersi indyka2 łyżki
sosu sojowego2 ząbki
czosnku1
marchewka pomarańczowa1
marchewka fioletowa1
cebula dymkaliście rukwi
wodnej1/2 małej
papryki czerwonej1/2 małej
papryki zielonej1/2 małej
papryki żółtejPrzyprawy :
pieprz czarnypieprz cayenneimbirkardamon
Sznycle z
piersi indyka myjemy, osuszamy i oczyszczamy.Kroimy
mięso na kawałki.Polewamy
sosem sojowym, przyprawiamy
pieprzem czarnym i
cayenne,
imbirem i pokrojonym na kawałki
czosnkiem. Odkładamy pierś na godzinę.Warzywa myjemy.
Marchewki obieramy, kroimy w słupki i posypujemy
kardamonem.
Papryki kroimy w kostkę, a
cebule w plastry.Rukiew
wodną myjemy i osuszamy.

Pierś z
indyka wkładamy na folii aluminiowej na pierwszy poziom urządzenia do gotowania na parze i włączamy parowar na 20 minut.Po 10 minutach dokładamy na drugi poziom również na folii,
marchewki,
papryki i
cebulę.Po skończonym parowaniu nakładamy wszystko na talerz i dokładamy liście rukwi
wodnej.

Czekam na Wasze komentarze i uwagi i zachęcam do wypróbowania przepisu.Pozdrawiam i smacznegoAdam