ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pieczoną papryką, fetą i czosnkowymi grzankami

Sałatka z pieczoną papryką, fetą i czosnkowymi grzankami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam kolorowe sałatki i już nie mogę doczekać się lata, kiedy to będą najsmaczniejsze, bo przyrządzone z sezonowych warzyw. Tymczasem, w oczekiwaniu na ciepłe dni, zapraszam na pyszną sałatkę z papryką i chrupiącymi grzankami. Słodycz pieczonej papryki wspaniale komponuje się ze słonym smakiem fety i wyrazistymi oliwkami, ale zamiast nich możemy też użyć mozzarelli lub kaparów. Aby nie przyćmić smaku warzyw, sałatkę polałam odrobiną oliwy i octu balsamicznego, który możemy zastąpić sokiem z cytryny. Polecam, smacznego:)
główka ulubionej sałaty lub mix sałat,
czerwona papryka,
mały pomidor,
1/2 ogórka,
garść oliwek,
kilka grubych plastrów fety,
kilka łyżek posiekanego szczypiorku,
2-3 łyżki ulubionych kiełków,
2 łyżki pestek słonecznika,
2 łyżki orzeszków piniowych (u mnie ekologiczne orzeszki od Symbio),
2 kromki ulubionego pieczywa na grzanki,
oliwa i ocet balsamiczny do skropienia sałatki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek
Paprykę przekroić na pół, ułożyć na blaszce (skórką do góry), opiekać pod grillem w temperatuyrze 200 stopni około 5-10 minut lub do momentu, aż skórka zrobi się czarna (paprykę można też opiec na gazie lub za pomocą specjalnego palnika). Po tym czasie włożyć do miski, przykryć folią, odstawić na 5 minut-10 minut. Chleb pokroić w kostkę, polać odrobiną oliwy. Doprawić solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Piec 5-10 minut w 190-200 stopniach (do zarumienienia). Ostudzoną paprykę pozbawić skórki i gniazd nasiennych, pokroić w paski. Na suchej patelni uprażyć orzeszki piniowe. Na półmisku ułożyć sałatę, paski papryki, ćwiartki pomidora i plastry ogórka. Dodać pokruszony lub pokrojony w kostkę ser oraz oliwki, posypać całość szczypiorkiem, kiełkami, pestkami słonecznika i orzeszkami; ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Ułożyć grzanki. Polać całość oliwą i odrobiną octu balsamicznego.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2016/04/saatka-z-pieczona-papryka-feta-i.html