Wykonanie


Uwielbiam kolorowe sałatki i już nie
mogę doczekać się lata, kiedy to będą najsmaczniejsze, bo przyrządzone z sezonowych warzyw. Tymczasem, w oczekiwaniu na ciepłe dni, zapraszam na pyszną
sałatkę z
papryką i chrupiącymi grzankami.
Słodycz pieczonej
papryki wspaniale komponuje się ze słonym smakiem
fety i wyrazistymi
oliwkami, ale zamiast nich możemy też użyć
mozzarelli lub
kaparów. Aby nie przyćmić smaku warzyw,
sałatkę polałam odrobiną
oliwy i
octu balsamicznego, który możemy zastąpić
sokiem z cytryny. Polecam, smacznego:)główka ulubionej
sałaty lub mix
sałat,
czerwona papryka,mały
pomidor,1/2
ogórka,garść
oliwek,kilka grubych plastrów
fety,kilka łyżek posiekanego
szczypiorku,2-3 łyżki ulubionych
kiełków,2 łyżki pestek
słonecznika,2 łyżki
orzeszków piniowych (u mnie ekologiczne orzeszki od Symbio),2 kromki ulubionego
pieczywa na grzanki,
oliwa i
ocet balsamiczny do skropienia sałatki,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz, granulowany
czosnekPaprykę przekroić na pół, ułożyć na blaszce (skórką do góry), opiekać pod grillem w temperatuyrze 200 stopni około 5-10 minut lub do momentu, aż skórka
zrobi się czarna (
paprykę można też opiec na gazie lub za pomocą specjalnego palnika). Po tym czasie włożyć do miski, przykryć folią, odstawić na 5 minut-10 minut.
Chleb pokroić w kostkę, polać odrobiną
oliwy. Doprawić
solą,
pieprzem i granulowanym
czosnkiem. Piec 5-10 minut w 190-200 stopniach (do zarumienienia). Ostudzoną
paprykę pozbawić skórki i gniazd nasiennych, pokroić w paski. Na suchej patelni uprażyć
orzeszki piniowe. Na półmisku ułożyć
sałatę, paski
papryki, ćwiartki
pomidora i plastry
ogórka. Dodać pokruszony lub pokrojony w kostkę
ser oraz
oliwki, posypać całość
szczypiorkiem,
kiełkami,
pestkami słonecznika i orzeszkami; ewentualnie doprawić
solą i
pieprzem. Ułożyć grzanki. Polać całość
oliwą i odrobiną
octu balsamicznego.