ßßß

Uwielbiam kolorowe sałatki i już nie mogę doczekać się lata, kiedy to będą najsmaczniejsze, bo przyrządzone z sezonowych warzyw. Tymczasem, w oczekiwaniu na ciepłe dni, zapraszam na pyszną sałatkę z papryką i chrupiącymi grzankami. Słodycz pieczonej papryki wspaniale komponuje się ze słonym smakiem fety i wyrazistymi oliwkami, ale zamiast nich możemy też użyć mozzarelli lub kaparów. Aby nie przyćmić smaku warzyw, sałatkę polałam odrobiną oliwy i octu balsamicznego, który możemy zastąpić sokiem z cytryny. Polecam, smacznego:)główka ulubionej sałaty lub mix sałat,czerwona papryka,mały pomidor,1/2 ogórka,garść oliwek,kilka grubych plastrów fety,kilka łyżek posiekanego szczypiorku,2-3 łyżki ulubionych kiełków,2 łyżki pestek słonecznika,2 łyżki orzeszków piniowych (u mnie ekologiczne orzeszki od Symbio),2 kromki ulubionego pieczywa na grzanki,oliwa i ocet balsamiczny do skropienia sałatki,przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnekPaprykę przekroić na pół, ułożyć na blaszce (skórką do góry), opiekać pod grillem w temperatuyrze 200 stopni około 5-10 minut lub do momentu, aż skórka zrobi się czarna (paprykę można też opiec na gazie lub za pomocą specjalnego palnika). Po tym czasie włożyć do miski, przykryć folią, odstawić na 5 minut-10 minut. Chleb pokroić w kostkę, polać odrobiną oliwy. Doprawić solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Piec 5-10 minut w 190-200 stopniach (do zarumienienia). Ostudzoną paprykę pozbawić skórki i gniazd nasiennych, pokroić w paski. Na suchej patelni uprażyć orzeszki piniowe. Na półmisku ułożyć sałatę, paski papryki, ćwiartki pomidora i plastry ogórka. Dodać pokruszony lub pokrojony w kostkę ser oraz oliwki, posypać całość szczypiorkiem, kiełkami, pestkami słonecznika i orzeszkami; ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Ułożyć grzanki. Polać całość oliwą i odrobiną octu balsamicznego.