ßßß

Piccata z kurczakiem to jeden z najbardziej popularnych przepisów na moim blogu, dlatego parę dni temu postanowiłam przyrządzić jej rybną wersję. Delikatne mięso halibuta ugotowanego na parze wspaniale łączy się z sosem z białego wina i aromatem cytryny. W mojej wariacji tego słynnego włoskiego dania zamieniłam kapary na oliwki, dodałam też więcej moich ulubionych świeżych ziół. Całość podałam z ryżem i zestawem sałat. Smacznego:)ok. 400 g halibuta lub innej ryby o białym mięsie (filet),kilka łyżek soku z cytryny (do smaku),1/2 szklanki białego wina,3/4 szklanki domowego bulionu rybnego,2 łyżki zimnego masła,garść zielonych oliwek lub kaparów,2 ząbki czosnku,biała część pora,3 łyżki posiekanego szczypiorku,3 łyżki posiekanego koperku,sól, pieprz (do smaku)Rybę ugotować na parze. Na patelni wrzucić łyżeczkę masła, przesmażyć drobno posiekanego pora, a następnie czosnek. Wlać wino i zredukować (ok. 2 minut). Dodać bulion, sok z cytryny i zimne masło, doprawić i gotować ok. 5-6 minut (płyn musi zredukować się do połowy). Po tym czasie dołożyć rybę, oliwki i zioła, krótko podgrzać.