Wykonanie


Piccata z
kurczakiem to jeden z najbardziej popularnych przepisów na moim blogu, dlatego parę dni temu postanowiłam przyrządzić jej
rybną wersję. Delikatne
mięso halibuta ugotowanego na parze wspaniale łączy się z sosem z
białego wina i aromatem
cytryny. W mojej wariacji tego słynnego włoskiego dania zamieniłam
kapary na
oliwki, dodałam też więcej moich ulubionych świeżych
ziół. Całość podałam z
ryżem i zestawem
sałat. Smacznego:)ok. 400 g
halibuta lub innej
ryby o
białym mięsie (filet),kilka łyżek
soku z cytryny (do smaku),1/2 szklanki
białego wina,3/4 szklanki domowego
bulionu rybnego,2 łyżki zimnego
masła,garść zielonych
oliwek lub
kaparów,2 ząbki
czosnku,biała część
pora,3 łyżki posiekanego
szczypiorku,3 łyżki posiekanego
koperku,
sól,
pieprz (do smaku)
Rybę ugotować na parze. Na patelni wrzucić łyżeczkę
masła, przesmażyć drobno posiekanego
pora, a następnie
czosnek. Wlać
wino i zredukować (ok. 2 minut). Dodać
bulion,
sok z cytryny i zimne
masło, doprawić i gotować ok. 5-6 minut (płyn musi zredukować się do połowy). Po tym czasie dołożyć
rybę,
oliwki i
zioła, krótko podgrzać.