ßßß
Bardzo lubię pikantne dania kuchni meksykańskiej, w tym klasyczne chili con carne. Z racji tego, że staram się wprowadzać do naszej diety coraz więcej warzyw, postanowiłam przyrządzić jej bezmięsną wersję. W USA takie danie często określa się nazwą three bean chili - chili z trzech rodzajów fasoli. Ja w swojej wersji tej potrawy połączyłam swoje ulubione warzywa strączkowe, ale zachęcam do stworzenia własnej warzywnej kompozycji. Świetna byłaby tu na przykład fasolka szparagowa. Podawać z ryżem lub pieczywem. Smacznego:) dla 3-4 osób:puszka czerwonej fasoli,1/2 szklanki fasoli mung (namoczonej; u mnie ekologiczna fasola od Symbio),1/2 szklanki ciecierzycy (namoczonej, może być też z puszki),2 małe marchewki,kilka łyżek kukurydzy (z puszki)duża papryka,duża cebula,3 ząbki czosnku,mały słoiczek koncentratu pomidorowego (można też użyć passaty lub pomidorów z puszki),ok. 2 szklanek bulionu jarzynowego lub drobiowego, ew. wodyopcjonalnie kilka plasterków papryczki chili,przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kumin, oregano, ew. odrobina cukru, gdyby sos był zbyt kwaśnynatka pietruszki lub kolendry do posypania gotowej potrawyCebulę i czosnek drobno posiekać, paprykę pokroić w paski, marchew w plasterki. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zeszklenia cebuli. Dodać ciecierzycę i fasolę mung, zalać bulionem (by lekko zakrył składniki) i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie dodać koncentrat, przyprawy czerwoną fasolę i kukurydzę. Dusić całość dodatkowe 15-20 minut lub do czasu, aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje. Całość posypać kolendrą lub natką pietruszki.