ßßß Cookit - przepis na Sałatka z uszaków bzowych z warzywami

Sałatka z uszaków bzowych z warzywami

nazwa

Wykonanie

Wczesna wiosna a ja robię przetwory i pakuję sałatkę w słoiki. Dziwne to, prawda? Jednak może wcale nie takie dziwne kiedy zobaczycie co w niej jest.
To sałatka z uszaków bzowych . Te grzyby rosną prawie cały rok, jednak najczęściej zbieram je właśnie wczesną wiosną bo sprzyjają im częste deszcze i łatwo je znaleźć kiedy krzewy nie mają jeszcze liści. Grzyby na tę sałatkę zebrałam podczas kulinarnego wyjazdu za miasto . Dodałam do nich trochę warzyw, bardzo aromatyczną zalewę i powstała pyszna, orientalna sałatka.
Uszaki bzowe to bliski krewniak chińskich grzybw mun, składnika wielu potraw kuchni chińskiej. Można je też wykorzystać na wiele sposobów w codziennym gotowaniu. Zobaczy przepis na smakowity schab z uszakami .
czas przygotowania: ok. 30 minut + czas marynowania + czas pasteryzacji
składniki:
SAŁATKA - 700 g świeżych uszaków bzowych
1 średnia marchewka
3 łodygi selera naciowego
1 mała cebula biała
1 mała papryczka ostra
2 cm korzenia imbiru
1 łyżka gorczycy białej
ZALEWA - 300 ml octu ryżowego
3 łyżki miodu naturalnego, wielokwiatowego
2 łyżki cukru
1 mała płaska łyżeczka soli
4 kulki ziela angielskiego
5 cm kory cynamonu
5 goździków
3 liście laurowe
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
lekko osolony wrzątek do obgotowania grzybów
Uszaki namoczyłam w zimnej wodzie. Po pierwsze te nieco obsuszone nasiąkły i wróciły do naturalnych rozmiarów a po drugie wszystkie drobinki kory czy liści łatwiej będzie usunąć lub same się odkleją. Grzyby odkładnie oczyściłam, przepłukałam i osączyłam. Podana w przepisie waga grzybów to waga grzybów czystych, gotowych do użycia.
Uszaki obgotowałam w lekko osolonej wodzie przez 10 minut, osączyłam. Kiedy przestygły pokroiłam w paski.
Warzywa oczyściłam. Marchewkę oskrobałam, pokroiłam w słupki. Selera oczyściła z łykowatych nerwów, pokroiłam w ukośne, grube plasterki. Imbir obrałam ze skórki, posiekałam. Z ostrej papryczki usunęłam gniazdo nasienne, miąższ pokroiłam w drobne paseczki. Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie piórka. Wszystkie rozdrobnione warzywa wymieszałam z grzybami, dosypałam ziarna gorczycy.
W rondlu umieściłam wszystkie składniki zalewy i gotowałam ok. 15 minut na niedużym ogniu. Przecedziłam i gorącym zalałam wymieszane składniki sałatki. Odstawiłam na pół godziny.
Następnie sałatkę nałożyłam dość ciasno do wyparzonych słoików, uzupełniłam zalewą z dna miski i zakręciłam słoje. Wstawiłam je do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlałam zimną wodę tak żeby sięgała do 3/4 wysokości słoików i pasteryzowałam przez 20 minut. Woda w garnku ma najwyżej lekko mrugać a nie gotować się.
Po pasteryzacji wyjęłam słoiki i odstawiłam je do wystudzenia ustawiając do góry dnem. Sałatka jest dobra do jedzenie po przynajmniej kilku dniach kiedy smaki się przegryzą.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2016/04/salatka-z-uszakow-bzowych-z-warzywami.html