Wykonanie
Ten pasztecik jest wyjątkowo delikatny - to prawie mus, tyle że w postaci, która pozwala na ładne pokrojenie. Wymyśliłam sobie, że podam go na obiad, z
sosem holenderskim, i z
sałatą.



Składniki na foremkę 5 x 20 cm :8 średniej wielkości
marchewek0,5 główki niewielkiej
kapusty włoskiej5 łyżek
oleju + dodatkowo do natłuszczenia formy1
jajko3-4 łyżki
bułki tartej + do posypania formy2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanejsól,
pieprz do smaku
majeranek,
zioła prowansalskiemielony kumin,
gałka muszkatołowa1 łyżeczka
czosnku granulowanegoPrzygotowanie :Obrane
marchewki zalewam
wodą, lekko
solę i gotuję do miękkości. W oddzielnym garnku lub w głębokiej patelni przygotowuję
kapustę: siekam ją w kawałki, wrzucam do garnka z
olejem i pół szklanki
wody. Przykrywam i gotuję ok. 30 minut. Ugotowane warzywa przepuszczam przez maszynkę lub blenduję. Masę doprawiam do smaku, dodaję
jajko,
mąkę i
bułkę tartą. Dokładnie mieszam, po czym wykładam do foremki natłuszczonej
olejem i posypanej
bułką tartą. Pasztet piekę przez 60 minut w 185 stopniach C. Podaję na zimno lub na gorąco.
