Wykonanie
Kotlety są bardzo smaczne i lekkie; zaskakująco dobrze się je formuje, pomimo ze nie dodałam do nich
jajka. Jeśli nie będziecie
mieli pomysłu na
kurczaka, spróbujcie ich koniecznie.


Składniki na 8-10 sztuk :2 ugotowane
udka z kurczaka (np. z rosołu)1-1,5 szklanki ugotowanego
ryżu1-2 ugotowane
marchewki2 ząbki
czosnku1 płaska łyżeczka
ziół prowansalskich1 płaska łyżeczka
majerankusól,
pieprz do smakuDodatkowo :
bułka tarta do panierowania
olej do smażeniaPrzygotowanie :Do miski przekładam
mięso obrane z kości,
marchewki i
ryż, rozdrabniam wszystko widelcem (można wcześniej wszystkie składniki posiekać). Dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek i
zioła, doprawiam masę
solą i
pieprzem i wyrabiam przez chwilę dłonią. Z masy formuję okrągłe kotleciki, panieruję je w
bułce tartej i smażę z obu stron na rumiano. Kotlety podaję z
sałatą i ulubionym sosem.Przepis autorski.

