Wykonanie
Uwielbiam
brokuła w każdej potrawie - od najprostszej do najbardziej zwariowanej, bo zawsze są to smaczne i zdrowe naturalne kąski, bogate w cenne składniki.

Składniki:

1 średni
brokuł (w przypadku dużego trzeba dodać nieco więcej
bułki tartej i
mąki ziemniaczanej1 łyżka z brzuszkiem
bułki tartej1 łyżka z brzuszkiem
mąki ziemniaczanej1
jajo3-4 łyżki
oleju do smażeniaszczypta
ziół prowansalskichsól i
pieprzPrzygotowanie1.
Brokuł gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie2. Natychmiast po ugotowaniu odlewamy
wodę, by odparował, jak największą ilość
wody.3. Kiedy
brokuł przestygnie, miażdżymy lub miksujemy (ale po co zmywać tyle sprzętu, wystarczy tłuczek do
kartofli)

4. Dodajemy wszystkie składniki i mieszamy.5. Rozgrzewamy patelnie, taką z nieprzywierającą powłoką i na niewielkiej ilości
oleju smażymy zgrabne placki, raczej małe i grubsze, żeby łatwiej je odwracać, z każdej strony około 0,5 minuty. Gotowe...
Brokułowe placuszki są wyborne
solo, ale jeśli dodatkowo podacie je z sosem na przykład
pomidorowym albo pysznym
chrzanowym, będziecie wracać do tego przepisu już zawsze. Dodam jeszcze, tak na marginesie, że z tym samym
brokułowym ciastem możecie zrobić pyszną zapiekankę...Gorąco polecam jedno i drugie...