Wykonanie
Delikatne pulpety z chudego
mięsa wołowego, ugotowane razem z pyszną
kaszą gryczaną. Użyłam niepalonej bo jest dużo zdrowsza. Pulpety podałam na gładkim puree z
marchewki a całość uzupełniły zielone, krótko duszone warzywa. Do doprawienia użyłam orientalnych przypraw i
mięty dzięki
czemu obiad był aromatyczny i pyszny.

Ten pyszny obiad przygotowałam dla 4 osób, specjalnie dedykując go starszym członkom rodziny. Jest tak skomponowany żeby dostarczać odpowiednich składników potrzebnych właśnie osobom starszym. O założeniach diety odpowiedniej dla seniorów
pisałam już na blogu, ale warto przypomnieć sobie kilka zasad.Przy planowaniu posiłków dla osób starszych warto pamiętać o tym żeby były kolorowe, apetyczne i urozmaicone, ale nie bardzo obfite. Unikajmy smażenia -
mięso, oczywiście najlepiej chude, lepiej udusić, upiec czy ugotować. Ogólnie wszystko powinno być dość łatwe do gryzienia, ale warzyw nie rozgotowujmy bo podczas długiej obróbki
tracą wiele witamin. Twardsze warzywa korzeniowe można podać w postaci puree . Pamiętajmy o wartościowych kaszach, które zawsze i każdemu dostarczają cennych mikroelementów i błonnika - to właśnie nimi lepiej zastąpić
ziemniaki czy kluski. Potrawy nie mogą być mdłe i nijakie, ale żeby zmniejszyć ilość
soli dodawanej do potraw bez uszczerbku dla smaku wykorzystujmy dostępne już powszechnie
zioła i naturalne
przyprawy. Dzięki nim każde danie będzie smaczne i pachnące. Przypominam też, że każdy, niezależnie od wieku, powinien pić odpowiednią ilość
wody w ciągu dnia a osoby starsze często o tym zapominają co grozi odwodnieniem.Więcej porad dietetyka i przepisów przygotowanych specjalnie z myślą o seniorach znajdziecie na stronie serwisu Smaki dobrego życia .

czas przygotowania: ok. 1 godzinyskładniki na 4 porcje:PULPETY - 300 g
karkówki wołowej Uczta Kulinarna Sokołów S.A.100 g suchej
kaszy gryczanej niepalonej100 ml
wody do
kaszy2 łyżki posiekanej
cebuli2 łyżki zmielonych ziaren złotego lnu1 płaska łyżeczka mielonego
kminy rzymskiego1 łyżeczka suszonych listków
mięty1/2 łyżeczki
soli1 średnie
jajko1/2 l
bulionu jarzynowego albo wołowegoPUREE - 600 g
marchewki1/2 szkl.
wody1 łyżka
oleju roślinnego1/4 łyżeczki mielonej
kurkumy1/5 łyżeczki mielonego
cynamonu1/5 łyżeczki mielonego
imbirudo smaku - odrobina
soli i ew.
cukruWARZYWA - 400 g
zielonej fasolki szparagowej, może być mrożona1 średnia, szczupła, zielona
cukinia1 łyżka
olejudo smaku -odrobina
soli i ew.
cukrudodatkowo - kilka gałązek świeżej
mięty


Jak zrobić pulpety z
mięsa mielonego i
kaszy gryczanej?
Mięso oczyściłam z błonek i żyłek. Zmieliłam w maszynce do
mięsa.
Kaszę przesypałam do rondelka, zalałam
wodą i gotowałam aż wchłonęła płyn - powinna być jeszcze twardawa. Przestudziłam ją i dodałam do zmielonego
mięsa. Wbiłam
jajko. Dodałam odrobinę zimnej
wody, mielony len i drobno posiekaną
cebulę oraz
przyprawy. Wyrabiałam masę aż stała się zwarta i kleista. Rękami zwilżonymi zimną
wodą nabierałam porcje
mięsa i formowałam w kule wielkości dużych
orzechów włoskich. Z tej ilości składników zrobiłam 12 takich
mięsnych kulek.W szerokim rondlu zagotowałam
bulion. Włożyłam pulpety i dusiłam je na malutkim ogniu, pod przykryciem, przez ok. 20 minut. W połowie duszenia obróciłam je, ale trzeba to robić ostrożnie bo są bardzo delikatne i mogą się rozpaść.Jak zrobić puree z marchewki?
Marchewkę oczyściłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Dusiłam ją krótko z dodatkiem
wody,
oleju i odrobiny
cukru oraz
soli. Kiedy nieco zmiękła zmiksowałam na gładkie puree. Doprawiłam do smaku
kurkumą,
cynamonem i
imbirem.Jak przygotować zielone warzywa?
Cukinie umyłam i osuszyłam. Obieraczką do warzyw pocięłam ją wzdłuż na szerokie wstążki, razem ze skórką. Mrożoną
fasolkę wsypałam do rondla. Wlałam kilka łyżek
wody i 1 łyżkę
oleju. Dusiłam kilka minut aż nieco zmiękła, ale była jędrna. Pod koniec duszenia na wierzchu ułożyłam paski
cukinii - jest cienko pokrojona więc udusi się dosłownie w 2 minuty. Na koniec oprószyłam warzywa odrobinką
soli i szczyptą
cukru.Jak podać danie obiadowe?Na środek talerzy nałożyłam porcje puree z
marchewki. Na puree ułożyłam po 3 pulpety, polewając je niewielką ilością
bulionu, w którym się dusiły.
Mięso i
marchewkę obłożyłam
fasolką i wstążkami
cukinii. Całość posypałam posiekaną
miętą.