Wykonanie
Bardzo popularne ciasto w kolorach jesieni. Oczywiście bez
mleka. Polecam jako idealną przekąskę dla dzieci aczkolwiek smakuje także dorosłym.

Składniki:2
jajkapół szklanki
oleju1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
imbiru (może być świeży)szczypta
kurkumy1 szklanka
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
sody1 szklanka drobno startej
marchewkipół szklanki
cukruszczypta
soliolej do wysmarowania foremki i
bułka tarta

W mikserze (lub blenderem) ucieramy
jajka z
cukrem. Dodajemy
sodę,
przyprawy,
olej i
marchewkę. Wciąż mieszając dodajemy
mąkę. Foremkę smarujemy
olejem i posypujemy
bułką tartą. Można też wyłożyć foremkę papierem przeznaczonym do pieczenia w wysokiej temperaturze (200 stopni) lub w silikonowej foremce. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni czas pieczenia to około 40 minut.