Wykonanie
Cześć =) Gęsta zupa z
mięsem, jest bardzo pożywna i wystarczy za pełnowartościowy posiłek, pełen różnorodnych witamin i mikroelementów, ze zdrowym dodatkiem
białkowym pochodzącym z chudego
mięsa. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na zupę
grzybowo-
szpinakową z
kurczakiem. W wersji bezmięsnej
kurczaka można zastąpić podobną ilością ugotowanej
fasoli (np. jaś) lub
bobu. Jako
grzybów można użyć dowolnej kompozycji
pieczarek lub
grzybów leśnych, świeżych lub mrożonych =)

Potrzebne będą (na 3-4 porcje):- 3 szklanki
wywaru jarzynowego lub rosołu- 300g pokrojonych
pieczarek lub innych
grzybów, może być mieszanka, może być mrożonka- ok. 200g
mięsa z kurczaka (np. filet z udka lub piersi)- 1-2 ząbki
czosnku, rozdrobnione- 1
marchewka- 1
ziemniak- 1/4 szklanki suchego
ryżu-
sól i
pieprz (do smaku)-
ziele angielskie,
listek laurowy i
majeranek (troszkę)- ok. 150g świeżego młodego
szpinaku- opcjonalnie:
oliwa,
ser,
jajko do dekoracji i wzbogacenia na końcuSposób wykonania:1) W średnim garnku podgrzewamy
wywar i wrzucamy
grzyby i gotujemy 5 minut.2)
Kurczaka,
marchewkę i
ziemniaka kroimy w małą kostkę i wrzucamy do garnka, po czym dodajemy
czosnek,
ryż i
przyprawy. Gotujemy 15-20 minut. Jeśli zamiast
kurczaka chcemy użyć ugotowaną
fasolę, dodajemy ją na samym końcu, ze
szpinakiem.3)
Szpinak wykładamy na dużą deskę i z grubsza kroimy trochę drobniej. Dodajemy do zupy, mieszamy i gotujemy kilka minut, aż
szpinak zmaleje i prawie zniknie w zupie.4) Celem wzbogacenia zupy indywidualne porcje w miskach można udekorować
jajkiem i pokruszonym
serem pleśniowym. lub skropić
oliwą z oliwek.

Smacznego =)Agnieszka