Wykonanie
Taki pasztet,
drodzy Państwo, to pyszna zapiekanka, która śmiało może być daniem obiadowym. Smakuje rewelacyjnie i na gorąco, i na zimno. Prawie nie ma w nim tłuszczu, za to jest dużo zdrowych warzyw.



Składniki na foremkę 20x5 cm :1 duży
seler2
marchewki10-15 liści
świeżego szpinaku130 g.
tuńczyka w oleju (masa po odsączeniu)2
jajka4 łyżki
bułki tartejprzyprawy:
sól,
pieprz ziołowy,
czosnek granulowany, suszony
lubczykDodatkowo :
olej do posmarowania foremki
bułka tarta do oprószenia foremkiPrzygotowanie :
Selera i
marchewki gotuję do miękkości (można ugotować je w skórce, i zdjąć ją
potem),
tuńczyka odcedzam dokładnie na sicie. Warzywa ścieram na tarce - grube oczka - do miski, dodaję
rybę, porwany na mniejsze kawałki
szpinak, oba
jajka i
bułkę tartą. Mieszam wszystko bardzo dokładnie dłonią, doprawiam do smaku. Foremkę natłuszczam
olejem i oprószam
bułką tartą. Przekładam masę do formy, ubijając ją dokładnie, by pozbyć się powietrza. Pasztet piekę przez 40 minut w ok. 200 stopniach C.Moja rada jak natłuścić formę, nie brudząc rąk: odrobinę
oleju wlewam na zwinięty kawałek papieru kuchennego i papierem dokładnie smaruję wnętrze foremki. Ręce zostają czyste i w ten sposób zużywa się mało
oleju.





