Wykonanie
Piersi z kurczaka można przygotować na wiele sposobów, dzisiaj podam fajny przepis na panierowane kotlety, zapieczone z
pieczarkami,
oliwkami,
pomidorami i
serem. Danie idealnie nadaje się do frytek,
ziemniaków oraz
pieczywa.
SKŁADNIKI :3-4 pojedyncze
piersi z kurczaka2
jajkabułka tarta do panierowania
olej do smażeniasol,
pieprz,
słodka papryka do smaku1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę150 g
pieczarek1
cebula100 g
sera żółtegogarść pokrojonych
oliwek5
pomidorów suszonych z zalewy olejowejPRZYGOTOWANIE :Piersi przecinamy na pół, lekko rozbijamy, doprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką i
czosnkiem. Panierujemy w
jajku,
bułce tartej i smażymy rumiane kotlety.
Pieczarki szatkujemy z
cebulą, doprawiamy do smaku i podpiekamy na
oleju.Na kotlety rozkładamy podpieczone
pieczarki, pokrojone
oliwki i
suszone pomidory, posypujemy
serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 20 minut.Przed podaniem posypujemy listkami
bazylii.
Kurczaka podajemy ciepłego z ulubionymi dodatkami.