ßßß
Pieczarki faszerowane mięsem drobiowym i serem. Lekka, łatwa w przygotowaniu i niedroga przystawka, która smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.Składniki:20-25 średnich pieczarek;25 dag piersi z kurczaka;10 dag sera topionego;2 średnie cebulki;3-4 ząbki czosnku;1 łyżka masła;3 łyżki bułki tartej;1 jajko;3 plasterki sera żółtego;olej;przyprawa w płynie do zup i sosów, pieprz, Vegeta.Sposób przygotowania:Pieczarki myjemy, obieramy i odcinamy ogonki. Ogonki kroimy w małą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i smażymy na maśle razem z pokrojonymi ogonkami pieczarek.Umyte i obsuszone mięso z piersi kurczaka mielimy w maszynce do mięsa używając sitka o średnich oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko i przyprawy. Łączymy z ostudzoną cebulką, czosnkiem oraz pieczarkami i dokładnie mieszamy. Dodajemy serek topiony i jeszcze raz mieszamy.Farszem napełniamy kapelusze pieczarek. Pieczarki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, skrapiamy olejem, kładziemy na każdą odrobinę startego sera żółtego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 0 C przez ok. 1 godz.Po upieczeniu pieczarki udekorowałam małymi paskami papryki konserwowej, ale można do tego użyć np. keczupu.Smacznego!