Wykonanie
Małe
filety drobiowe z niespodzianką zadowolą nawet najbardziej wymagających.Jako farsz ( i naszą niespodziankę) możemy użyć praktycznie wszystkiego:
brokułów,
szpinaku,
sera,
orzechów włoskich,
suszonych pomidorów...Takie kieszonki to zdrowy i szybki pomysł na rodzinny obiad i wspaniała alternatywa dla tradycyjnych drobiowych kotletów w panierce:))
Składniki na 4 kieszonki:2
piersi z kurczakasólpieprzsłodka papryka8
pieczarek1
cebula1
paprykaDo panierowania:2
jajkabułka tartaolejWykonanie:Każdą z piersi kroimy na pół, w każdej połówce
ostrym nożem nacinamy filet, aby powstała tzw"kieszonka". Robimy to ostrożnie, w grubszej części fileta nie będzie problemu, trochę trudniej nacina się cieńszą część piersi. Każdą kieszonkę solimy,
pieprzymy, posypujemy
papryką (także i w środku kieszonki). Wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sobie farsz. Poszatkowana
cebulę szklimy na
oleju, dodajemy starte na oczkach
pieczarki oraz pokrojona w kostkę
paprykę. Solimy,
pieprzymy i podsmażamy do momentu, aż
woda z
pieczarek odparuje. Następnie wyjmujemy kieszonki z lodówki i w miejsce nacięcia nakładamy farsz. Każdy filet panierujemy w rozkłóconym
jajku a następnie w
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron do zrumienienia po czym przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na ok 30 minut, aby filety "doszły" w środku. Podajemy z
ziemniakami albo
ryżem z dodatkiem ulubionej surówki.